Dordrecht kan in 2022 Amersfoort en Harlingen volgen met herdenking 150 jaar spoor

13 augustus 2013
Dordrecht kan in 2022 Amersfoort en Harlingen volgen met herdenking 150 jaar spoor

DORDRECHT – In 2022 is het 150 jaar geleden dat Dordrecht werd aangesloten op het spoor naar Rotterdam en het zuiden. Daarvoor werden bruggen gebouwd over de Oude Maas en het Hollands Diep. Het eiland van Dordrecht werd toen voor de eerste maal vastverbonden met de overkant. Het autoverkeer moest nog tot 1936 wachten op de eerste vaste verdieping over het Hollands Diep.

Dordtenaar Hans Berrevoets ontdekte dat in andere steden veel wordt georganiseerd rond 150 jaar spoor. Dit jaar zijn er evenementen in Harlingen en Amersfoort. Al eerder werd in Nederland stilgestaan bij 150 jaar spoor in 1989, toen het 150 jaar geleden was dat tussen Amsterdam en Haarlem een eerste trein reed.  Op twitter stelt Hans Berrevoets de vraag of Dordrecht in 2022 ook gaat vieren en herdenken. Dan kan zowel het eiland op het spoor als het eiland, waarvoor water zo belangrijk was en is, een thema zijn. In het programma In gesprek met van Ad van den Herik op RTV Dordrecht werd ook al een oproep gedaan om het water in de promotie een grotere rol te geven.

Op WIKIPEDIA staan meer gegevens over Dordrecht dat op het grondgebied van Dubbeldam een Station kreeg. Voor 1872 gingen Dordtenaren met de pont over naar Brabant of Zwijndrecht om verder te komen  per postkoets of soms al een stukje spoor. In zijn debuutboek Pieter Bas geeft schrijver Godfried Bomans dit nog aan, als hij de Dordtse student naar Leiden laat vertrekken om te gaan studeren.

Station Dordrecht is het oudste treinstation van de Nederlandse stad Dordrecht en werd geopend op 1 januari 1872. Het ligt ten zuiden van het centrum, bij de negentiende-eeuwse schil. Het stationsgebouw is in neorenaissancestijl opgetrokken en valt door zijn monumentale bouwstijl in de eerste waterstaat-categorie, evenals station Zwolle. Hoewel Karel Hendrik van Brederode gezien wordt als de architect van de standaardstations, is het station Dordrecht van de hand van Nicolaas Johannes Kamperdijk.[2][3] In de tijd dat Station Dordrecht gebouwd werd, stond het op het grondgebied van de toenmalige gemeente Dubbeldam.

Het station is op een afstand van gelegen van de vroegere stadsmuren van Dordrecht en buiten de vroegere bebouwing. Om de stad te verbinden met het station is een rechtstreekse doorsteek naar de stad aangelegd, de Johan de Wittstraat. Langs deze route is in 1879 een paardentramlijn geopend naar het centrum van Dordrecht en de Merwekade, waar er aansluiting was op de veerboten naar de streek. Deze tram is in 1919 opgeheven.

Dordrecht werd op het spoorwegennet aangesloten toen men Rotterdam wilde verbinden met Antwerpen. Deze verbinding kon tot stand komen na de bouw van de spoorbruggen over de grote rivieren ten noordwesten en zuiden van Dordrecht en werd in 1872 geopend. Op 1 januari 1872 de verbinding met Breda/Roosendaal en op 1 november 1872 met Rotterdam. Op 16 juli 1885 kwam de verbinding naar Gorinchem in gebruik.

De dichtstbijzijnde stations zijn Dordrecht Stadspolders, Dordrecht Zuid en Zwijndrecht. In station Dordrecht sluit de spoorlijn Elst - Dordrecht aan op de spoorlijn Breda - Rotterdam.

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.