Kees Thies: ,,Als Intercity's Dordrecht voorbij rijden spelen we niet meer serieus mee".

13 oktober 2013
Kees Thies: ,,Als Intercity's Dordrecht voorbij rijden spelen we niet meer serieus mee".

DORDRECHT / DRECHTSTREEK  Langzaam komen de meningen los over de toekomst van Dordrecht CS als hoofdstation voor stad en ommelanden. De NS lijkt de stad spoorslag voorbij te rijden om toch meer treinen over het nieuwe spoor Rotterdam - Breda te kunnen laten rijden. Het zogeheten TGV of HSL traject.

Het oude spoor bestaat vanaf 1872 dankzij bruggen over Oude Maas en Hollands Diep.

Amersfoort vierde 150 jaar spoorstad. Dordt zou dat in 2022 kunnen vieren of herdenken? Immers in het verleden waren er mogelijkheden om vanaf Dordrecht in één keer naar Keulen en soms Parijs te rijden. De trein naar Brussel en Antwerpen behoort ook tot de dienstregeling.

Dordt telde mee, maar intussen is de kapsalon verhuist naar het spoorweg museum. Columnist Kees Thies schrijft deze week in Ad De Dordtenaar over spoorzaken en vreest nog meer:

Columnist Kees Thies:

Wat gebeurt er met deze stad als de meeste écht belangrijke treinen voortaan alleen nog maar op hoge snelheid door het station denderen of als die treinen er straks met een wijde boog omheen rijden?

De vraag stellen is hem beantwoorden: een Dordt zonder intercity’s is een stad die, laten we eerlijk zijn, niet meer serieus ‘meespeelt’in de grote mensenwereld. Nee, tot spookstad zal Dordt heus niet verworden, maar het zal de ontwikkeling van dit eiland in ieder geval geen goed doen. Kennelijk behoort Dordt, in de ogen van de NS-bonsjes hooguit tot de B-categorie en die ‘B’ staat dan blijkbaar voor boemeltje. Triest hoor, Dordt het boemelstadje… Meppel aan de Merwede. Ik ken drie stadsgenoten die dagelijks op en neer reizen tussen Dordrecht en Brussel. Hun reistijd bedraagt, per intercity, nu ongeveer anderhalf uur en, ook al zou ik niet met deze (overigens zeer royaal verdienende) heren willen ruilen, dat is toch eigenlijk best wel te doen.

Maar mocht Dordt ooit een intercity-loze stad worden, dan zou die reistijd wel eens twee uur of zelfs nóg langer kunnen worden en dat zou voor deze mensen een overweging kunnen zijn om Dordt de rug toe te keren. Dan zijn er nog die vele honderden plaatsgenoten die in Den Haag of Amsterdam werken. Ook voor hen komt er minimaal een kwartier, tot misschien wel een half uur reistijd per dag bij als de NS haar Fyraflaters op Dordt en deze regio gaat afwentelen.

Want dáár komt het toch eigenlijk op neer: onze voormalige nationale trots de NS hobbelt al sinds jaar en dag van blunder naar blunder en de Drechtsteden dreigen een tragische sluitpost van een, als gevolg van wanbeleid almaar knellender begroting te worden. We zijn blijkbaar hooguit nog goed om giftreintjes langs onze geveltjes te laten scheren. Ik zeg: laat die Zwijndrechtse brug nou eens een weekje of wat ‘kapot’ zijn. ,,Sorry NS, we krijgen dat ding gewoon niet meer omlaag. Nee écht, we doen ons best, maar eh… by the way, we willen eerst graag even iets met jullie bespreken…’’

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.