Plan Stadswerven aangepast

16 oktober 2013 door Hennie van der Zouw
Plan Stadswerven aangepast

DORDRECHT - In de nieuwe wijk Stadswerven komen minder woningen dan eerder gepland, en naar verhouding komen er meer eengezinswoningen. Die worden gemiddeld ook minder duur dan eerder is berekend. Ook komen er minder winkels en kantoren. Wel komt er ruimte voor kopers die zelf hun woning willen (laten) bouwen. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad.

Sinds het opstellen van het Stedenbouwkundig plan voor Stadswerven in 2010 zijn de woningmarkt en kantorenmarkt ingrijpend gewijzigd. Dat betekent dat ook Dordrecht de plannen heeft moeten bijstellen. Dat heeft de gemeenteraad gedaan met de nota Richting Kiezen. Voor Stadswerven is er nu een verdere uitwerking van de plannen gemaakt. De veranderingen betekenen minder opbrengst voor de gemeente. Het ontstane tekort is in de gemeentelijke meerjarenbegroting 2014-2017 verwerkt.

Belangrijkste veranderingen ten opzichte van stedenbouwkundig plan 2010:

• Minder appartementen: 538 in plaats van 1158
• Minder eengezinswoningen: 354 van van 434
• Minder dure woningen
• Meer parkeerplaatsen op straat en binnenpleinen, minder ondergrondse garages
• Mogelijkheid van zelfbouw (15 procent van totaal aantal woninegn)
• Minder kantoren en winkels

Sinds 2010 is het aantal woningen in diverse rondes al eerder verlaagd. Het huidige voorstel gaat nog een stap verder.

Prijsvraag brug
De wijk Stadswerven ligt dicht tegen de binnenstad. Voor de kortste verbinding is een nieuwe brug voorzien over het Wantij. Het college stelt voor daarvoor een architectuurprijsvraag uit te zetten, die moet kunnen leiden tot een ontwerp in 2015 en bouw in 2017. Deze planning is wel afhankelijk van de bouw van woningen op Stadswerven.

Kwaliteit
Wethouder Piet Sleeking van ruimtelijke ontwikkeling noemt de aanpassingen noodzakelijk. "Ook in Dordrecht is de woningmarkt echt veranderd. Voor mij staat voorop dat dit een bijzonder gebied is, zo dicht tegen de binnenstad en zo mooi gelegen tussen Merwede en Wantij. Ik denk dat deze nieuwe uitgangspunten ook verbeteringen zijn: op het eerste plan voor Stadswerven kregen we reacties dat het te volgebouwd was, met te veel hoogbouw. Verder ben ik enthousiast over de mogelijkheden van zelfbouw. In andere steden zijn daar heel mooie woningen uit voortgekomen.”

Sleeking verwijst ook naar de voorzieningen die al tot stand zijn gebracht, zoals Villa Augustus, het Energiehuis, DordtYart in de Biesboschhal en de Ark van Noach. "En ik ga uit van de komst van de bioscoop en parkeergarage Stadswerven. In totaal is het een heel interessant gebied.”

Afbeelding: eerste impressie van Stadswerven
Zie ook www.dordrecht.nl/stadswerven

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.