Een vlucht van het bezette Dordrecht naar het bevrijde Brabant

18 oktober 2013 door Hennie van der Zouw
Een vlucht van het bezette Dordrecht naar het bevrijde Brabant

DORDRECHT - Aanstaande donderdag 24 oktober is het 69 jaar geleden dat, tijdens de Duitse bezetting, een villa in Park Merwestein werd gebombardeerd door Engelse gevechtsvliegtuigen. Voor de familie De Vries, die aan de Singel tegenover het park woonde, was dit reden om te vluchten. Zij trokken van Dordt naar de Biesbosch en roeiden vervolgens door de strijdlinies heen naar het inmiddels bevrijdde Brabant. Jaap Kolpa, kleinzoon van hoofdrolspeler ir. Jan de Vries, trof een bandje met dit verhaal aan in het familiearchief en schreef er een boekje over.

Jan de Vries was tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog een bekende figuur in Dordrecht. Hij was leraar aan de toenmalige Middelbare Technische School aan de Oranjelaan en bestuurslid van de Dordtse Roei en Zeilvereniging. Tijdens het bombardement van 24 oktober 1944 kroop zijn familie door het oog van de naald: Naast hun huis aan de Singel vielen twee zware bommen, maar deze ontploften gelukkig niet. De familie De Vries vluchtte daarop met wat huisraad en persoonlijke spullen in een zogenaamd ‘rietsnijdersaakje’ naar de Biesbosch. Daar woonden zij enkele weken op hun zeiljacht De Bruinvis, die bij de Visplaat tussen het riet lag.

Jan de Vries kende de Biesbosch als zijn broekzak. Hij had contact met de verzetsgroep die in de Biesbosch een ‘val’ voor Duitse soldaten had opgezet. De Vries wist enkele Duitsers te ontwapenen en over te dragen aan het verzet.

Noord-Brabant werd begin november 1944 door Engelse, Canadese en Poolse troepen bevrijd. Een half jaar lang vormden de rivieren de Amer, Bergse Maas en het Hollandsch Diep de grens van het bevrijde gebied oftewel de frontlinie. Voor de familie De Vries, die bivakkeerde op hun schip in de Biesbosch, lonkte de vrijheid aan de overkant van de Amer. Op 12 november 1944 waagden zij de sprong en roeiden door de strijdlinie heen naar het bevrijde Brabant. Voor Dordrecht, en de rest van Nederland boven de grote rivieren, kwam de bevrijding pas in mei 1945. Veel Dordtenaren leden die winter enorm aan honger en kou. Door hun vlucht naar bevrijd gebied liep de familie De Vries de verschrikkingen van deze Hongerwinter mis.

‘Dit verhaal heeft mijn grootvader Jan de Vries in 1977, een half jaar voor zijn dood, ingesproken op band’, zegt Jaap Kolpa, schrijver van het boekje Op weg naar bevrijd gebied.

‘Jarenlang heeft het bandje in het familiearchief gelegen. Toen ik de stem van mijn grootvader op de band hoorde, werd ik meteen door het verhaal gegrepen. Gelukkig waren mijn moeder en enkele ooms en tantes, die de overtocht hebben meegemaakt, nog in leven. Ik heb hen geïnterviewd en kreeg ook veel waardevolle informatie bij het Museum 1940-1945 in Dordrecht en bij het Biesbosch Museum in Werkendam’.

Het boekje Op weg naar bevrijd gebied is te bestellen door overmaking van € 4,- op bankrekening 3667425 t.n.v. J.J. Kolpa, Zoetermeer o.v.v. boekje ‘Op weg naar’.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.