Gerard Schouw noemt eerste lobby voor volwaardig intercity station Dordrecht nadrukkelijk een eerste stap

18 oktober 2013
Gerard Schouw noemt eerste lobby voor volwaardig intercity station Dordrecht nadrukkelijk een eerste stap

DORDRECHT – door Hans Berrevoets
Dordrecht en de regio moeten nog even doorpakken om bij de Tweede Kamer duidelijk te maken, dat de nieuwe dienstregeling van 2015 een groot probleem is voor het station Dordrecht CS door het gemis aan belangrijke intercityverbindingen.  Pas begin november zal duidelijk zijn of de NS het verzoek krijgt van de meerderheid van de Tweede Kamer om na te denken over oplossingen voor Dordrecht CS.

Deze conclusie trekt het D66-kamerlid uit Dordrecht, Gerard Schouw, na een eerste geslaagde lobby uit Dordt en de regio in het Kamergebouw. ,,Ik signaleer een groeiend draagvlak, maar de erkenning van een probleem voor Dordrecht CS is er nog niet.”

In een commissievergadering bepleitte wethouder Jasper Mos uit Dordrecht dat de centrumgemeente Dordrecht een volwaardige plek moet houden in de nieuwe dienstregeling. De NS heeft het plan om de directe verbinding Den Haag CS naar Brabant over het HSL spoor te laten rijden en dus de oude lijn langs Dordrecht CS over te slaan. Hierdoor raakt Dordrecht en de regio de snelle verbinding met Brabant en Den Haag CS kwijt

Inmiddels hebben al duizenden reizigers laten weten dit een onzalige plan te vinden door massaal een petitie voor de Tweede kamer te tekenen.

Jasper Mos deed in overleg met collega-bestuurders uit Zuid-Holland Zuid de Haagse lobby. Een collega uit Gorkom had gisteren de provincie Zuid-Holland aan zijn zijde gekregen. In de commissievergadering bleek dat VVD, GroenLinks en D66 al oog hadden voor de problemen in de nieuwe dienstregeling voor Dordrecht en ommelanden. Ook de NS is inmiddels bekend met het verzet tegen de nieuwe dienstregeling. De directeur NS reizigers sprak na afloop van de commissievergadering in de wandelgangen van het Kamergebouw met Jasper Mos en Kamerlid Gerard Schouw.  De Dordtse wethouder kreeg voor zijn lobbywerk complimenten uit politiek Dordrecht, maar hij gaf wel via een twitter bericht aan:  ,,het is een gezamenlijke inspanning van raden en colleges in de regio! Gezamenlijk optrekken voor belang regio

Volgens Gerard Schouw moet de actie uit zijn woonplaats Dordrecht en de regio in Den Haag neerkomen op een drietraps raket. ,,De eerste stap was het aangeven van het probleem voor Dordrecht CS in een commissievergadering. De Kamerleden moeten dat op hun netvlies krijgen. Het is nog niet zover dat een Kamermeerderheid het Dordtse probleem al ziet. Op 29 oktober is de tweede etappe: Dan zal de petitie worden aangeboden bij de kamer. De derde stap is begin november een Kamerdebat. Dan komt er een motie, waarin wordt gevraagd om het probleem voor Dordrecht en de regio te erkennen met het verzoek om te gaan studeren op oplossingen. Ik heb daarom al raadsleden in Dordrecht gevraagd om door te gaan om hun partijen in Den Haag te bewerken. Als PvdA voorman Cor van Verk vanuit Dordrecht de Kamerfractie van de PvdA om krijgt, is er een meerderheid voor de motie”.

De PvdA Dordrecht stuurde vandaag wel een bericht rond om de actie te ondersteunen, maar doet daarin geen mededeling dat de PvdA in Den Haag al om is. De staatssecretaris die de NS in het pakket heeft (Wilma Mansveld)  is ook van de PvdA. Ze heeft de NS onlangs mede namens de groot aandeelhouder (overheid)  de ruimte gegeven om te kijken of de verbinding Den Haag CS – Brabant van het oude spoor kan worden gehaald te om het  HSL-net  meer treinen te geven nu de Fyra niet rijdt.  De staatssecretaris moet dus op[ verzoek van de Kamer de NS vragen om in het belang van een volwaardig station Dordrecht CS meer huiswerk te gaan maken. Daarna zal het wel zo zijn, dat met een oplossing op tafel du8idelijk is of alles wel financieel past.

De PvdA Dordt meldt:

Vandaag - donderdag 17 oktober - wordt het nieuw voorgestelde NS rooster besproken in het Rondetafelgesprek van de Tweede Kamercommissie Vervoer. Inmiddels hebben talloze reizigers, inwoners, organisaties en ondernemers de Petitie op internet getekend. De PvdA ontvangt heel veel positieve reacties. En van de speciaal voor deze actie gemaakte Facebook pagina wordt ontzettend veel gebruik gemaakt. Dank voor al uw steun. De actie gaat nog even door - roep zoveel mogelijk mensen op de petitie te steunen.

Steun de Petitie: www.behoudintercitydordrecht.petities.nl

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.