Ad Breevaart en Wim Jilleba vertellen hoe de bommen vielen op dinsdag 24 oktober 1944

24 oktober 2013

DORDRECHT - ,,Een zwarte dag in de Dordtse geschiedenis". Zo noemt verslaggever Thijs Blom het bombardement op Dordrecht en vooral park Merwestein en omgeving op dinsdag 24 oktober 1944.

Met cameraman Fokko van der Straaten maakte hij er een documentaire over. In zestien minuten komen allerlei ooggetuigen en deskundigen aan het woord over de bommen op Dordrecht vandaag 69 jaar geleden.  Drie verztesgroepen claimen een rol bij de aanval op het park. Het zou een groot sucfces zijn voor de bevrijding van Nederland.

Op de site van RTV Rijnmond is de video al te zien. Ook in het museum 40-45 gaat de film vanaf dit weekeinde draaien.

De TV premiere is vandaag na het nieuws op RTV Dordrecht.

Ad Breevaart komt als eerste ooggetuige in beeld. Hij was tussen de middag onderweg van zijn school aan de Hofstraat naar zijn huis aan de Van Slingerlandtlaan. Hij liep op de St. Jorisweg bij het park in de buurt, toen de bommen gingen vallen...Ook Wim Jilleba vertelt zijn herinneringen.

Meer ook bij RTV Rijnmond:

Docu: Dordrecht herdenkt bombardement

Het is donderdag precies 69 jaar geleden dat in Dordrecht de Royal Air Force een bombardement uitvoerde op het park Merwestein. Dat was op 24 oktober 1944.

Twee Dordtenaren, Fokko van der Straaten en Thijs Blom, maakten een documentaire over het bombardement. Die is onder meer te zien op deze website. Van der Straaten werkt als cameraman bij RTV Dordrecht, Blom is verslaggever bij RTV Rijnmond.

In de documentaire komen ooggetuigen en onderzoekers aan het woord, maar zorgt historicus Kees Weltevrede voor de rode draad in het verhaal. Weltevrede deed onderzoek naar het bombardement en geeft antwoord op vragen, die nog altijd leven.

Klaarlichte dag
De makers van de documentaire benadrukken dat ze op zoek zijn gegaan naar de waarheid en de feiten. Ze lieten zich inspireren door tegenstrijdige verhalen, geruchten dat de Duitsers het park al verlaten hadden en verdenkingen dat de actie verraden zou zijn.

Het bombardement werd uitgevoerd op klaarlichte dag, kort na twaalf uur, door vijf squadrons van elk tien toestellen van het type Hawker Typhoon. De wing-leader, in het eerste vliegtuig, gooide fosforbommen om het doel te markeren. De rest volgde met een dodelijke lading.

Bunkers
Doelwit van de jachtbommenwerpers was de generale staf van het 15e Duitse Leger, die zich op dat moment in het park bevond. Er stonden daar vijf bunkers, barakken en een villa, die als eet- en vergaderruimte gebruikt werd.

Bij de aanval werd in het park alles vernield, behalve de bunkers. Die bleken namelijk bestand tegen de raketten en 500 pounders (bommen van 474 kilo per stuk), die bij dit bombardement gebruikt werden. Rondom het park raakten in totaal 2000 woningen beschadigd.

Militair succes
Liefst drie verzetsgroepen claimden de Engelsen te hebben geholpen aan de informatie over de Duitse legerleiding en waar die zich precies bevond. Na het bombardement werd gesproken over een militair succes. Pas enkele jaren geleden rezen daarover twijfels.

Er zouden meer dan 200 Duitse soldaten gesneuveld zijn en zeker 55 officieren, waaronder twee generaals. Historicus Kees Weltevrede stelt nuchter vast, dat hij in Duitsland niet verder kwam dan 23 slachtoffers, die te relateren zijn aan dit bombardement.

Hoge tol
De Dordtse bevolking betaalde een hoge tol. Naast veel schade aan huizen, zouden 69 burgers om het leven zijn gekomen. Maar ook bij dat aantal staan nu vraagtekens. Onderzoek leverde tot nu toe de namen op van 61 doden en 31 gewonden.

Eén vraag blijft volgens de documentairemakers onbeantwoord. Hoe zinvol was dit bombardement? Van der Straaten en Blom zeggen dat de kijkers na het zien van hun filmpje daarover maar hun eigen conclusies moeten trekken.

Video: Docu: Dordrecht herdenkt bombardement

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.