Ode aan de 'Nacht van de Nacht'

25 oktober 2013 door Hennie van der Zouw
Ode aan de 'Nacht van de Nacht'

 

DORDRECHT - Fotograaf en stadsdichter slaan handen ineen

Een film van ruim drie minuten die de nacht in Dordrecht op een poëtische en ritmische manier bejubelt. Deze opdracht kregen fotograaf en cameraman Fokko van der Straaten en stadsdichter Marieke van Leeuwen mee van de initiatiefnemers van de Nacht van de Nacht in Dordrecht. Het resultaat is te bekijken op het Youtube-kanaal van de gemeente Dordrecht.

De Nacht van de Nacht is een landelijk initiatief om jong en oud te laten genieten van de schoonheid van echte duisternis. Het evenement vraagt ook aandacht voor lichtvervuiling en de effecten daarvan op de natuur.

Artistieke samenwerking
Voor de Nacht van de Nacht in Dordrecht heeft het projectteam Fokko van der Straaten benaderd met de vraag een ode te maken aan de nacht in Dordrecht. Fokko van der Straaten kwam op het idee Marieke van Leeuwen erbij te betrekken en er beeldrijm van te maken. Marieke was enthousiast.

4875 foto’s van de nacht
Het filmpje is het resultaat van zogenoemde time-lapse fotografie. Een bijzondere manier van filmen. Elke seconde film bestaat uit 24 beelden die achter elkaar zijn geplaatst. De tijd wordt gecomprimeerd door 4875 foto’s achter elkaar te plaatsen. De tijd passeert daardoor sneller. Het geeft de indruk van een vloeiend lopend filmpje. Van der Straaten: “Het is eigenlijk niet mogelijk om in het donker te filmen. Er is te weinig licht. Met fotografie lukt het wel, omdat je de sluitersnelheid en het diafragma aan de omstandigheden kan aanpassen. Ik heb mijn fotocamera op een statief geplaatst en een tijd lang laten klikken om zo tot het gewenste aantal beelden voor een film te komen.”

Stadsdichter Marieke van Leeuwen ging daarna met het materiaal aan de slag. Met de beelden voor ogen, schreef zij een poëtisch verhaal over de schoonheid van de nacht in Dordrecht. Het verhaal klinkt meer als een gedicht, ritmisch en allitererend, zoals alleen Marieke van Leeuwen dat kan. Dit is niet het eerste jaar dat Marieke van Leeuwen schrijft voor Nacht van de Nacht. Vorig jaar schreef zij speciaal voor schoolgaande kinderen het verhaal Daan en het Donker.

Nacht van de Nacht
De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement dat aandacht vraagt voor de schoonheid van een donkere nacht, de vervuiling van licht en het effect daarvan op de natuur. Dit jaar vindt de Nacht van de Nacht plaats op zaterdag 26 oktober. In Dordrecht zijn in de avond en nacht van zaterdag 26 oktober 2013 veel leuke en leerzame activiteiten. Ook voor kinderen. Zo is er een spannende avondwandeling met moordverhalen in het centrum; een excursie in de Biesbosch met een fluisterboot; sterren bekijken; vleermuizen zoeken; uilenbraakballen uitpluizen en een voordracht van columns door Kees Thies in Biesbosch Bezoekerscentrum aan de Baanhoekweg 53.

De initiatiefnemers van Nacht van de Nacht in Dordrecht zijn Duurzaamheidscentrum Weizigt; Biesboschcentrum Dordrecht; Natuur en Vogelwacht Dordrecht; IVN Dordrecht (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) en de Gemeente Dordrecht.

Lees hier meer over het programma.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.