Veiligheidsmonitor vervangt Monitor Leefbaarheid en veiligheid

29 oktober 2013 door Hennie van der Zouw
Veiligheidsmonitor vervangt Monitor Leefbaarheid en veiligheid

DRECHTSTEDEN - De Monitor Leefbaarheid en Veiligheid is voor de laatste keer in de Drechtsteden uitgebracht. In de toekomst verschijnt elke twee jaar de Veiligheidsmonitor.

Leefbaarheid en Veiligheid: ontwikkelingen door de tijd

Dit jaar is voor de vijfde keer de monitor Leefbaarheid en Veiligheid uitgevoerd door het Onderzoekcentrum Drechtsteden. Doordat het onderzoek een aantal keren is verricht, kunnen ontwikkelingen in beeld worden gebracht. Zo kan worden geconcludeerd dat de tevredenheid over voorzieningen in de buurt stabiel of verbeterd is. De tevredenheid over bereikbaarheid, parkeermogelijkheden en voorzieningen voor jongeren is toegenomen. De tevredenheid over gemeentelijke (welzijns-)voorzieningen nam af.

De waardering voor de veiligheid in de buurt is ongeveer gelijk gebleven. Inwoners zijn tevreden over de bereikbaarheid van de gemeenten voor klachten en meldingen, maar vinden dat toezeggingen niet altijd worden nagekomen. De rapportcijfers voor leefbaarheid en veiligheid zijn hetzelfde gebleven: respectievelijk een 7,3 en een 6,9. De monitor was voor gemeenten een instrument om te meten of beleidsdoelstellingen op het gebied leefbaarheid en veiligheid werden gehaald. De monitor 2013 is de laatste in de reeks; voortaan verschijnt de Veiligheidsmonitor. 

Veiligheidmonitor: een nulmeting
Dit jaar is voor het eerst de Veiligheidsmonitor afgenomen, als onderdeel van de landelijke veiligheidsmonitor. Dat heeft als groot voordeel dat in alle gemeenten uniform wordt gemeten, zodat er in de toekomst goede vergelijkingen te maken zijn met andere gemeenten en regio’s. Deze eerste Veiligheidsmonitor moet worden gezien als nulmeting.

Aan een nulmeting zijn nog geen harde conclusies te verbinden. Wel laat een vergelijking met de 32 grootste gemeenten van ons land bijvoorbeeld zien dat inwoners van de Drechtsteden een zelfde rapportcijfer geven voor het prettig wonen in de buurt als de inwoners van de G32: 7,2. In de Drechtsteden was 18% wel eens slachtoffer; in de G32 is dat 23%.

Van de Drechtstedelingen voelt 17% zich wel eens onveilig in de eigen buurt; in de G32 22%. In de Drechtsteden vindt 9% van de inwoners dat hun buurt vooruit is gegaan en 18% achteruit. Voor de G32 zijn die cijfers 12% vooruit en 17% achteruit. Door een andere manier van meten en door de verschillende meetmomenten, kunnen uitkomsten over veiligheid in de monitor Leefbaarheid en Veiligheid afwijken van die in de Veiligheidsmonitor.

Burgemeester en wethouders van de zes gemeenten hebben kennis genomen van de monitoren en informeren de gemeenteraden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.