,,Monument de Holland in Dordrecht dreigt onherstelbare schade op te lopen

20 september 2010

DORDRECHT – Het leegstaande monumentale gebouw de Holland, van de architect Sybold van Ravesteyn, dreigt onherstelbare schade op te lopen. Voorzitter Henk Bax stelt dit in het blad van zijn vereniging Oud Dordrecht. Het monument ligt in het zicht van de spoorbaan Dordrecht-Zwijndrecht nabij de tunnel tussen binnenstad en Krispijn aan de Burg de Raadtsingel.  Bax spreekt over een drama.

Het was eens het hoofdkantoor van de Dordtse verzekeringsmaatschappij de Holland, die het in 1939 betrok. Het ontwerp van Sybold van Ravesteyn behoort tot zijn beeldbepalende scheppingen. Ook was hij rond 1940 verantwoordelijkheid voor het ontwerp van een grootscheepse verbouwing van schouwburg Kunstmin. Ook oorspronkelijke bouwkundige vormgeving van diergaarde Blijdorp in Rotterdam is een bekende creatie van Sybold van Ravesteyn.

,,Een conflict tussen de gemeente en de projectontwikkelaar heeft gezorgd voor een patstelling. Helaas kan de Vereniging Oud-Dordrecht niet veel meer doen, dan aandringen op een spoedige oplossing,” aldus voorzitter Bax in het blad van Oud Dordrecht.

Hij wordt bijgevallen door de voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking, Hans Berrevoets.  ,,In 2014 bestaat het monument 75 jaar, althans dat mogen we hopen. Zoiets kan je dan herdenken, want Van Ravesteyn heeft met zijn bouwstijl iets toegevoegd aan het collectief geheugen van de stad Dordrecht. Dan moet snel de patstelling worden doorbroken. De vorige winter heeft het monument al zoveel geleden. Het kan in de winter van 2010-2011 alleen maar verder achteruit hollen. Om het monument staan ook al lange tijd hebben en dat is natuurlijk ook geen Dordrecht-promotie. Het wordt dus de hoogste tijd dat er duidelijkheid komt over een nieuwe bestemming van gebouw de Holland.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.