Nationaal Onderwijsmuseum in de Holland

30 mei 2012
Nationaal Onderwijsmuseum in de Holland

DORDRECHT - Eind 2011 is bekendgemaakt dat het Nationaal Onderwijsmuseum zich graag wil vestigen in gebouw de Holland. De gemeente en het museum werken hard aan de toekomstige verhuizing. Het college is blij met de samenwerking en gaat voortvarend aan de slag met de restauratie en verbouwing van monument de Holland. In totaal investeert de gemeente 5,5 miljoen euro.

Het Nationaal onderwijsmuseum beheert een van 's werelds belangrijkste en omvangrijkste onderwijshistorische collecties ter wereld. Het Nationaal Onderwijsmuseum, in 1989 in Rotterdam gevestigd, trekt jaarlijks ruim 100.000 bezoekers, waarvan 60.000 via externe tentoonstellingen door het hele land. Veel senioren, scholieren uit het basis- en voortgezet onderwijs en gezinnen bezoeken het museum om te ervaren hoe het er vroeger op school aan toeging. Het Onderwijsmuseum organiseert tevens lezingen, congressen, vakantieactiviteiten en rondleidingen rond het thema onderwijs. Het Onderwijsmuseum zal in Dordrecht gaan samenwerken met onder andere culturele instellingen, de Nieuwe Dordste Cultuurorganisatie (NDC) en verschillende opleidingen in Dordrecht. 

In Dordrecht zal de focus zich vooral richten op individueel- en familiebezoek. Wethouder J. Mos (cultuur): "Het museum ziet daar groeimogelijkheden mede ook omdat het toeristisch en cultureelhistorisch profiel van Dordrecht volgens het museum beter aansluit dan het Rotterdamse profiel. De verwachting is dat hierdoor het individuele bezoek verder uitgebouwd kan worden. Het groepsbezoek van scholen blijft echter een belangrijke doelgroep die het museum actief zal blijven benaderen. De komst van het museum draagt bij aan een levendige binnenstad, een van de speerpunten van het college. Het museum levert een bijdrage aan het bezoek aan en de aantrekkelijkehid van de stad.

Met het nationale museum wordt het toeristisch en cultureel aanbod in Dordrecht aanzienlijk versterkt. Met de restauratie van De Holland krijgt Dordrecht er een beeldbepalend monument met een openbare functie bij.' Tijs van Ruiten, directeur van het Nationaal Onderwijsmuseum over de verhuizing: 'Onze oude presentatie begint elders in Nederland aan een tweede leven net als wij met het museum aan een volgend leven beginnen. Dordrecht en het gebouw De Holland lonken. Onder de noemer 'Dicht, maar niet geloten' organiseren we tijdens de renovatie van gebouw De Holland vanaf de eerste week juli 2012 vanuit Nieuwe Haven 26 in Dordrecht diverse activiteiten voor en met inwoners van Dordrecht en de Drechtsteden.' 

Het Onderwijsmuseum rekent in Dordrecht in 2014 op 20.000 bezoekers in gebouw de Holland en 20.000 bezoekers op locatie. In 2017 is dit naar verwachting gegroeid naar 50.000 bezoekers voor gebouw de Holland en datzelfde aantal voor activiteiten en exposities elders op locatie. Het ministerie van OCW heeft de jaarlijkse subsidie aan het Nationaal Onderwijsmuseum vastgesteld op 550.000 euro per jaar. Het college is bereid het museum jaarlijks een subsidie van maximaal 300.000 euro te verlenen.'

Wethouder Mos: 'Voor de restauratie/verbouwing van gebouw De Holland begroot de gemeente 5.500.000 euro. In dat bedrag zitten kosten inbegrepen die de gemeente moest maken omdat het pand niet is verkocht en de staat van het gebouw achteruit ging.' De financiele afweging van de verbouwing en renovatie van gebouw De Holland alsmede de huisvesting van het museum vindt plaats tijdens de behandeling van de Kadernota 2013 in juli. Naar verwachting opent het Nationaal Onderwijsmuseum in september 2014 haar deuren in het gerenoveerde gebouw De Holland.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.