Stadslandbouw leeft en er is veel belangstelling voor nieuw netwerk

04 november 2013 door Hennie van der Zouw
Stadslandbouw leeft en er is veel belangstelling voor nieuw netwerk

DORDRECHT - Op het Eiland van Dordrecht verbouwen steeds meer mensen hun eigen voedsel. Dat bleek ook tijdens het mini-symposium 'Samen werken aan stadslandbouw in Dordrecht’ afgelopen woensdag.

Ruim 80 mensen spraken in de Duurzaamheidsfabriek met elkaar over het opzetten van een netwerk van bestaande en nieuwe initiatieven rond stadslandbouw. Een netwerk om kennis te delen, maar ook producten, zaaigoed, stekjes en gereedschap, om samen eventuele belemmeringen aan te pakken en om de geoogste producten te vermarkten.

De gemeente Dordrecht heeft samen met vrijwilligers van het burgerplatform Duurzaamheid Dordrecht braakliggende terreinen in kaart gebracht, die geschikt zijn voor tijdelijk gebruik. Dat kan uiteenlopen van bloemenvelden tot (buurt)moestuinen. Daar is geld voor beschikbaar.

Dordtse klei
Volgens wethouder Piet Sleeking, die de avond opende, past stadslandbouw goed bij de identiteit van Dordrecht, als stad op een eiland met het agrarisch gebied als achterland. De verbinding tussen stad en landbouw bestaat volgens hem voor velen allang. Hij noemde het van belang om juist ook de jeugd te interesseren voor de oorsprong van ons voedsel.

,,Stadslandbouw gaat om verbinding met de Dordtse klei en het gaat om onze planeet. Waarom zou je groenten laten invliegen als je van het eiland groenten kunt eten? Ik heb een visioen waarin Dordrecht zich kan profileren als biologische stad. Het zou fantastisch zijn als er over een jaar een stadslandbouwnetwerk bestaat met een zaai- en oogstmarkt, een festival, Dordtse polderdagen, enzovoort.'' Hij daagde de aanwezigen uit om met een gezamenlijke agenda te komen.

Rachelle Eerhart van INV en Groen Dichterbij deelde haar ervaringen met initiatieven in het land, ook vanuit haar eigen betrokkenheid bij Eetbaar Park en Eetbaar Den Haag. Tijdens de daaropvolgende rondetafelgesprekken zijn allerlei ideeën geuit en de eerste stappen gezet om te komen tot samenwerking rond stadslandbouw in Dordrecht.

Aansluiten
Mensen of organisaties die meer informatie willen of zich willen aansluiten, kunnen contact opnemen met het secretariaat van de werkgroep Natuur, Voeding & Gezondheid van het Platform Duurzaamheid Dordrecht : Ariëtte Vos, ariette.vos@tiscali.nl of 06-10641788.

Stichting Platform Duurzaamheid Dordrecht is een burgerinitiatief dat met dialoog en debat het duurzaam handelen van burgers, organisaties, bedrijven en politiek in Dordrecht wil bevorderen.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.