Kees Thies proeft de kansen over links bij samenwerking in politiek Dordrecht

11 november 2013
Kees Thies proeft de kansen over links bij samenwerking in politiek Dordrecht

DORDRECHT - Kees Thies beoordeelt in zijn dagverse overdenking in Ad De Dordtenaar ook de samenwerking over links in de nieuwe gemeenteraad van Dordrecht. Hij gaat erop in, dat alle (oud) wethouders van eens de grootste partij van de stad niet meer op de ontwerp-kandidatenlijst staan.

Kees Thies schrijft:

Het is nu vrijwel zeker dat de SP in Dordrecht gaat meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Op de website van de tomaatroden is daar nog niets over te lezen, maar afdelingsvoorzitter Helma Meijer liet eerder in deze krant al weten dat alle lichten bij het landelijk hoofdbestuur op groen staan. De SP mikt hier op een zeteltje of vier en dat lijkt me realistisch, al zou het me niet verbazen als dat zelfs nog ‘een onsje meer’ meer wordt.

Eerder al stelde ik dat SP-deelname wel eens tot grote verschuivingen in de gemeenteraad zou kunnen leiden en dat de (weder)opkomst van een sterk links blok in Dordt (SP, PvdA, GroenLinks, D66) zeker niet denkbeeldig is. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van nu nog onzekere factoren, waaronder de vraag wáár de SP haar stemmers weet weg te lokken?  Zijn dat vooral BVD-spijtoptanten of gaat de SP-deelname ten koste van de PvdA? Die laatste partij heeft immers, niet alleen landelijk maar ook lokaal, te kampen met een groot imagoprobleem.

In 2010 resulteerde dat  in een halvering naar zes zetels en het contrast met het verleden wordt zelfs nog pijnlijker als je de prognose (6 blijft 6 of wordt zelfs nog minder) afzet tegen de ‘seventies’ toen de sociaal-democraten in Dordt maar liefst 19 raadsstoeltjes bezet hielden. Overigens maakte de PvdA vorige week haar ontwerpkandidatenlijst bekend en wat opvalt zijn de vele nieuwe gezichten en het ontbreken van wethouders en voormalig wethouders op die lijst. In 2010 ging de PvdA, toen nog als grootste partij, de verkiezingen in onder aanvoering van Jan Lagendijk en met de voormalige wethouders Jannie van der Loos, Hans Spigt en Piet Janse als lijstduwers.

Het lijkt er sterk op dat de PvdA dat verleden nu zo ver mogelijk van zich af wil werpen. Nog even terug naar de SP: op RTV Dordrecht hoorde ik Ronald Portier, volgens mijn bronnen de beoogde ‘Dordtse’ SP-lijsttrekker, zich hardop afvragen hoe links de PvdA eigenlijk nog is. Da’s nou niet bepaald een opmerking waarmee je het fundament legt voor een sterk links blok in deze stad.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.