Dordrecht Lions niet opgewassen tegen HYS The Hague maar toont veerkracht tegen Geleen

11 november 2013 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Deze week was er voor de Dordtse ijshockeyers een nogal overladen programma af te werken. Binnen 8 dagen werden 4 wedstrijden gespeeld. Vorige week zondag werd nipt gewonnen tijdens de uitwedstrijd tegen Herentals HYC ( 4e op de ranglijst). Vervolgens ontvingen de Lions afgelopen woensdag de inmiddels gedoodverfde kampioen Destil Trappers uit Tilburg die korte metten maakten en met een eindstand van 1-8 huiswaarts gingen. Vrijdag werd afgereisd naar Den Haag voor de wedstrijd tegen de nummer 2 op de ranglijst. De Lions, meestal goed voor een flitsend begin, kwamen tegen de Hagenezen wat traag op gang. Coach Alexander Jacobs gaf voor deze wedstrijd de voorkeur aan Fabian Schotel als goalie die in de 6e minuut (HYS speelde met een man meer doordat de scheidsrechter Dordtenaar John Versteeg op de strafbank had laten plaatsnemen) door Postma werd gepasseerd: 1-0. Na dit eerste doelpunt versnelde HYS zodat bij de eerste pauze een stand van 3-0 op het scoreboard stond.

Ook de tweede periode liet aanvankelijk een wat traag beeld zien maar na een minuut of  tien was het vooral Dordrecht wat feller de aanval begon te zoeken. Dat gaf echter HYS de ruimte om tot 6-0 uit te lopen totdat Erik Vos in de laatste minuut voor de pauze de eer redde: 1-6

In de derde spelperiode vuurden spelers van Dordrecht 19 schoten op het Haagse doel af zonder resultaat. Het ontbrak Dordrecht Lions teveel aan afrondend vermogen. HYS wist in die derde periode slechts 7 maal het Dordtse doel te vinden. Mooie kansen van o.a. John Versteeg en Joy Turpijn ten spijt was het HYS die nog tweemaal scoorde. Eindstand 8-1.

Zondagavond stond de laatste wedstrijd, in de reeks van vier, op het programma. Dit betrof een tegenstander van formaat maar waar wel één waarbij de punten gepakt moesten worden. Men had kunnen verwachten dat de Dordtse spelers pap in de benen hadden maar niets was minder waar. De Lions schoten uit hun startblokken en bij het begin van de wedstrijd was de werklust te zien wat na 3 minuten speeltijd resulteerde  in een opening treffer door Jeroen van den Broek. Hij scoorde nadat hij vanachter het vijandelijke doel door John Versteeg was aangespeeld. Nog geen anderhalve minuut later was het weer raak. Joy Turpijn bracht de stand op 2-0 na een assist van Erik Vos en Don Nichols. Noptra Eaters kwam daarna beter in de wedstrijd waarbij goalie Kisito Zonneveld een paar keer flink aan de bak moest.

De tweede periode startte Noptra Eaters gedreven en scoorde na vier minuten de aansluiter. Toch was het Dordrecht die het beste speel speelde. Men kon elkaar vinden in de vrije ruimte en de breakouts werden met succes uitgevoerd. Ook de fysieke duels aan de boarding werden gewonnen, ook al kostte het hier en daar wat straffen.

Kort na de aansluiter hielp Clinton Pettapiece Geleen uit de droom door uit te lopen naar een 3-1 voorsprong. Daarna deed Erik Vos het nog eens dunnetjes over door shorthanded te scoren doordat Dion van ’t Hof kort daarvoor de strafbank kon opzoeken wegens “boarding”. Het was Don Nichols die het voorbereidend werk deed en Erik Vos in positie bracht die daarna de Geleense goalie kon passeren.

Vervolgens was de beurt aan de Canadees Evan Zych. Hij scoorde kort achter elkaar en bracht de stand op 6-1, gevolgd door een treffer van Reinier Staats ( 7-1). Met deze nekslag leek Geleen  rijp voor de slachtbank, maar kon even adem halen in de rust voorafgaand aan de derde periode.

In de derde periode bracht Jeroen van den Broek en Valentijn Scheffe de score op 9-1. Benoemingswaardig was het 10e doelpunt door Dan Koudys. Hij wist zich te ontdoen van twee defence spelers van Geleen en scoorde in de val het laatste doelpunt van deze wedstrijd.

Na de wedstrijd gaf coach Alexander Jacobs het volgende aan: “Verdiende overwinning op Geleen. Zij hadden problemen in de verdediging waar wij goed van geprofiteerd hebben. Ik had voorafgaand aan deze wedstrijd onze 3e lijn de opdracht gegeven fysiek te spelen met veel checks waardoor we letterlijk en figuurlijk de lucht uit de tegenstander konden te halen. In combinatie met een hoog tempo is dat goed gelukt. Iedereen was zich ook bewust van de noodzaak om deze wedstrijd te winnen. Het geluk hebben wij nu ook aan onze zijde door de winst van Eindhoven tegen Herentals vanavond. Hierdoor hebben wij zicht gekregen op een vierde plek in deze competitie. ”

Aanstaande zondag 17 november staat de thuiswedstrijd tegen Eindhoven Kemphanen op het programma. Aanvang 18:15.