Schenking schilderij ‘Schoolmeester in zijn klaslokaal’

14 november 2013 door Hennie van der Zouw
Schenking schilderij ‘Schoolmeester in zijn klaslokaal’

DORDRECHT - Op donderdag 14 november ontvangt het Nationaal Onderwijsmuseum opnieuw een bijzondere schenking.

Het schilderij ‘schoolmeester in zijn klaslokaal’, geschilderd aan het begin van de 19e eeuw door de kunstschilder Gerrit Schimmelpenninck (Deventer 1759 – Amsterdam 1818) wordt dan door de Stichting ter bevordering van Volkskracht uit Rotterdam aan het museum overgedragen.

Toen het museum zich eind jaren tachtig van de vorige eeuw in Rotterdam vestigde wilde de Stichting ter bevordering van Volkskracht iets voor het nieuwe Rotterdamse museum doen.

Na overleg schafte de stichting het toen net op een veiling beschikbaar komende schilderij voor het museum aan en gaf het in langdurige bruikleen. De stichting heeft nu besloten het schilderij definitief aan het museum te schenken.

Dit schilderij heeft sinds de opening van het museum in Rotterdam altijd een plek gehad in de vaste opstelling van het museum. Het is een bijzonder schilderij en uniek in zijn soort omdat het de overgang in beeld brengt van het hoofdelijk (individueel) onderwijs (dat tot de 18e eeuw gebruikelijk was) naar het klassikaal onderwijs (vanaf begin 19e eeuw het nieuwe bij wet ingevoerde onderwijssysteem).

Veel mensen kennen wel de schilderijen van bijvoorbeeld Jan Steen of Adriaan van Ostade uit de 17e eeuw waarop scenes uit het dagelijks leven te zien zijn.

Daarop kwam zo nu en dan ook een klassensituatie voor. Dat leek nauwelijks op een ‘hedendaagse’ school; in die tijd werden er nog geen regels gesteld aan de inrichting van het lokaal en werd aan kinderen van uiteenlopende leeftijden hoofdelijk lesgegeven.

Elk kind werkte aan zijn of haar eigen lesje en kreeg individuele begeleiding van de leraar (die daar overigens vaak ook niet voor opgeleid was, maar dat is een ander verhaal).

Foto's: Hennie van der Zouw.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.