Buitenwacht al dertig jaar een begrip in Dordrecht en Krispijn

19 november 2013
Buitenwacht al dertig jaar een begrip in Dordrecht en Krispijn

DORDRECHT -  Centrum de Buitenwacht in Oud-Krispijn vierde afgelopen weekeinde feest. De stichting voor mensen van onderop in Dordrecht keek dertig jaar terug en dertig jaar vooruit. De voormalige Zuiderkerk of Johanneskerk is een begrip in de stad en wordt door vrijwilligers gedragen.

Een verslag daarover van Jacqueline van den Berg van de PvdA-site:

Een ontmoetingsplaats in de wijk voor iedereen. Er is een vast bekend lied: Welkom in allerlei talen: "Welkom Marhaba, Hos Geldiniz, Welcome Bonbini, Et Bienvenu, Salem Alaikum, Salom Chaverim, Mi Casa, tu casa, Mijn huis, jouw huis". Het werd door iedereen meegezongen.

De Buitenwacht draait zonder subsidie, met talloze vrijwilligers, vertelde de huidige voorzitter Riet Duykers. Er is een o.a. Huiswerkhuis, een Eethuis, AKA opleiging en Wijkwinkel. Riet Duykers noemde de sfeer een warm bad.

Astrid van Pieterson opende met een gedicht over armoede en onrecht. "Verworpenen der aarde trekken stevig aan de bel in De Buitenwacht".

Een AED apparaat werd overhandigd aan De Buitenwacht door de RABO-bank. Vrijwilligster Sannie van der Net heeft door heel snel handelen een bezoeker gered met reanimatie. Nu met het AED apparaat kunnen meer mensen snel ingrijpen als dat nodig is.

Riet vertelde dat De Buitenwacht nog wel 30 jaar doorgaat. Er is onrecht, de Voedselbank groeit. De maatschappij is te individueel. De verbondenheid moet weer terug. Mensen moeten een plek hebben waar ze met hun vragen, zorgen en klachten terecht kunnen.

Vele vrijwilligers werden in het zonnetje gezet.

Jos Dekker van de Wijkwinkel behandelt 1000 consulten per jaar.

Ook de coordinator van de Eetwinkel werd hartelijk bedankt door GertJan vanwege haar inzet. Veel vrijwilligers verzorgen inmiddels hapjes en drankjes bij activiteiten.

Tot slot droeg stadsdichter Marieke van Leeuwen een gedicht voor. "Hier wordt geluisterd naar zijn/haar verhaal. Want daar is er maar 1 van".

Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan is een boek uitgegeven dat alle aanwezigen ontvingen.

Woensdag 26 februari 2014 is er een vervolg op het eerdere Armoededebat in De Buitenwacht.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.