Het sterke wolmerk AaBe in wolstad Tilburg had wortels in Dordrecht via familie Van den Bergh

19 november 2013
Het sterke wolmerk AaBe in wolstad Tilburg had wortels in Dordrecht via familie Van den Bergh

DORDRECHT / TILBURG – Niet Dordrecht, maar Tilburg staat bekend als de Wolstad.  AaBe is echter een begrip en naam in Tilburg voor wol en een sociale zaken met wortels in Dordrecht. In het textielmuseum in Tilburg wordt er vanaf 19 december een expositie gewijd aan de geschiedenis en wereld van Aabe en ook de Dordtse wortels.

In 1811 kwam de redersfamilie Van den Bergh uit het protestantse Dordrecht over naar het Katholieke Tilburg. Ze bouwden een windvolmolen en vanzelf kwam er meer van de grond. Adolf van den Bergh schonk uiteindelijk de grote onderneming de naam: AaBe.

Dat de familie van de oudste stad van Holland voor het Brabantse Tilburg koos, is gezien de ligging van de stad als poort naar de Randstad en het zuiden niet zo verwonderlijk. Toch markant dat Dordrecht aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw niet de eerste vestigingsplaats van Ikea in Nederland werd, maar Sliedrecht.  Misschien een vraag voor historisch onderzoek: Waarom was Dordrecht voor de woi toen in 1811 niet een logisch vestigingsplaats?

Meer over AaBe op de site van het Textielmuseum:

AaBe, een sterk merk

Het TextielMuseum in Tilburg brengt vanaf 19 december 2013 een tentoonstelling over de Tilburgse wollenstoffenfabriek AaBe. De tentoonstelling draagt de toepasselijke titel ´AaBe. Een sterk merk´.  Want wie kent ze nou niet? De prachtige wollen dekens met het logo van een rendier voor een vol beladen arrenslee in een besneeuwd landschap. Naast een mooi historisch overzicht van het bedrijf in zes thema´s worden er volop publieksactiviteiten georganiseerd.

Over AaBe

Zo’n vijftig jaar geleden was de Tilburgse wollenstoffen en –dekenfabriek AaBe in heel Nederland een begrip. Iedereen had thuis wel een behaaglijke wollen deken van AaBe. Niet alleen de producten waren bekend, ook het sociaal beleid van de fabriek was decennialang een voorbeeld.

AaBe, Wollenstoffen- en Wollendeken Fabrieken wordt in 1929 door Adolf van den Bergh opgericht. Je ziet de restanten van de fabriek nog aan de Fatimastraat. AaBe beleefde economisch geweldige jaren. Zelfs in de jaren dertig die beschouwd worden als crisisjaren.  Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt het bedrijf zich zelfs tot ‘Neerlands grootste dekenfabriek’ met bijna 1500 werknemers. Naast dekens behoren kleding- en uniformstoffen tot het assortiment. Eind jaren 1960 breken zware tijden aan. Reorganisaties, (mislukte) saneringen en ontslagen volgen. In 1978 richt het sterk verkleinde Aabe een succesvolle afdeling op, die zich richt op de productie van brandvertragende stoffen voor de vliegtuigbranche. Ook de dekens zijn niet buiten beeld. In 1996 volgt na een faillissement een doorstart die leidt tot een nieuwe naam: Aabe Textiles.

In afgeslankte vorm verhuist het naar een bedrijventerrein. Slechts acht jaar later moet het definitief zijn poorten sluiten. De 38 werknemers worden ontslagen.

De naam leeft echter voort in de handelsfirma AaBe Textiles Trading, die zich nog steeds met (veel) succes richt op de ontwikkeling van hoogwaardige wollen dekens.

Al deze aspecten komen aan bod in zes thema´s: de voorgeschiedenis, AaBe vol in bedrijf 1929 – 2006, Wollen dekens, maar ook meer…, het sociale klimaat, Promotie en de AaBe gebouwen nu. De beroemde AaBe klok, dekens, stoffen, stalenboeken, ontwerpen, foto’s en films, portretten, beelden van de fabriek en nog veel meer worden uit de rijk gevulde kast van het museum gehaald.

Publieksactiviteiten

Het TextielMuseum verzamelde een groot aantal objecten uit de geschiedenis van AaBe. Maar er zijn ongetwijfeld nog veel meer mooie dingen gemaakt of overgebleven uit de lange historie van de fabriek. Het museum doet daarvoor een oproep aan het publiek om voorwerpen mee te brengen en deze te voorzien van verhalen. In een registratielab fotografeert het museum de objecten en worden de verhalen toegevoegd aan het digitale ‘Geheugen van Tilburg’. De mooiste voorwerpen krijgen een plaats in de vitrine in de tentoonstellingsruimte. Familie, oud-werknemers en betrokkenen bij AaBe zijn bovendien welkom op de ‘AaBe – familiedag’ op 16 februari 2014.

Geïnteresseerde bezoekers kunnen op de laatste zondag van iedere maand in gesprek met oud AaBe medewerkers. Zij vertellen hun verhaal over een bijzondere tijd bij een vooruitstrevende werkgever.

Tot slot vindt er nog een finissage plaats. Een passende afsluiting voor een tentoonstelling over een bedrijf dat zo onlosmakelijk aan de geschiedenis van Tilburg is verbonden. Houd de website in de gaten, want hiervoor wordt een beroep gedaan op alle makers in Tilburg!

TextielShop

Ter gelegenheid van de tentoonstelling krijgen de producten van AaBe Textiles Trading in de TextielShop van het museum een zeer prominente plek en wordt het assortiment tijdelijk uitgebreid. Dus ook voor een bijzonder warm cadeau kun je terecht in het TextielMuseum.

Wintervachtjassen

Wintervacht, opgezet door twee jonge Nederlandse ontwerpers, geeft de wollen dekens hun waarde terug door er jassen en vesten van de maken: Wintervachtjassen. Elk product is uniek en wordt met de hand gemaakt. Drie prachtige exemplaren krijgen een plek in de tentoonstelling.

De tentoonstelling is te zien van 19 december 2013 t/m 16 maart 2014

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.