Grote groei verwacht van biobased economy in Nederland en Vlaanderen

22 november 2013 door Hennie van der Zouw
Grote groei verwacht van biobased economy in Nederland en Vlaanderen

DRECHTSTEDEN - De Vlaams-Nederlandse Delta heeft een uitstekende uitgangspositie om een voortrekkersrol te vervullen in de overgang naar een biobased economy. Onderzoekers verwachten een grote groei van toegevoegde waarde en werkgelegenheid. Om de groeipotentie te benutten willen Nederlanders en Vlamingen de samenwerking op concrete thema’s intensiveren. Dat bleek gisteren tijdens de conferentieGroene economie in de Delta, gehouden in het Energiehuis te Dordrecht.

Het gebied rond de mondingen van Rijn, Maas en Schelde is bij uitstek geschikt om zich te ontwikkelen tot een topgebied voor de biobased economy. De Vlaams-Nederlandse Delta(VN Delta) heeft de infrastructuur om grote volumes biomassa aan te voeren, deels afkomstig van landbouwgebieden in de buurt. Het gebied beschikt verder over een hoogwaardige kennisinfrastructuur én overgrootschalige industrie die de biomassa kan verwerken tot een nieuwe generatie plastics en kunststoffen, medicijnen, voedingssupplementen, (fijn)chemicaliën, natuurlijke bestrijdingsmiddelen en bouwmaterialen.

De VN Delta is niet alleen een gebied, maar ook eennetwerkorganisatie, waarin drie Nederlandse provincies (Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland), drie Vlaamse provincies (West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen), kennisinstellingen en bedrijven samenwerken. Deze triple helix-partijen presenteerden tijdens het congres een bundel interviews over de kansen voor een biobased economy in de Deltaregio (http://www.agro-chemie.nl/assets/sites/3/VND_brochure_DRUK_LR.pdf).

De heer Palma Andrés, directeur bij de Europese Unie, reageerde positief op de grensoverschrijdende samenwerking. Hij moedigde overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven aan om met een verder uitgewerkte, gezamenlijke visie te komen. Brussel heeft voor de periode 2014-2020 € 70 miljard euro uitgetrokken voor onderzoek en innovatie. Een deel van dit geld is beschikbaar voor investeringen in biobased economy.

De werkgelegenheid bij bedrijven in de Vlaams-Nederlandse Delta die 100 procent biobased produceren is in de periode 2011-2012 gestegen met 80 procent. Onderzoekers van de universiteit van Antwerpen en de Erasmus Universiteit maakten dat gisteren bekend. Het gaat om een voorhoede van bedrijven. Het is de verwachting dat deze groei de komende jaren sterk zal doorzetten, terwijl de werkgelegenheid in de havens en landbouw juist afneemt. De overgang naar een totaal circulaire economie zet dooren neemt 20-30 jaar in beslag, denken de meeste deskundigen.

De intentie van provincies, kennisinstellingen en bedrijven om grensoverschrijdend nauwer samen te werken, volgt op eerdere afspraken dieminister-president Rutte en de Vlaamse minister-president Peeters op 8 oktober 2013 in Maastricht maakten over het versterken van de economische banden tussen Nederland en Vlaanderen.Onderdeel van die afspraken is om innovatie en duurzame technologie te stimuleren door intensiever samen te werken op het gebied van de topclusters high tech-systemen& -materialen, chemie& biobased economy,en life sciences & health. Ook werd afgesproken dat Nederland en Vlaanderen vaker gezamenlijk een beroep zullen doen op EU-fondsen.

De conferentie Groene economie in de Delta werd georganiseerd door de provincie Zuid-Holland en Drechtsteden, in opdracht van de Vlaams-Nederlandse Delta (www.vndelta.eu).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.