Afscheid van Jan Lagendijk: "Belangrijk is de betekenis van wat we doen"

25 november 2013 door Hennie van der Zouw
Afscheid van Jan Lagendijk: "Belangrijk is de betekenis van wat we doen"

DORDRECHT - Vrijdagmiddag 22 november 2013 was het afscheid van Jan Lagendijk uit de Dordtse politiek, georganiseerd door de PvdA. Omdat Jan zich tijdens zijn politieke leven in Dordrecht - als wethouder en als fractievoorzitter - o.a. heeft beziggehouden met het vlot trekken van het Energiehuis en met het concept van Muziek Maakt Slim op scholen werd de bijeenkomst in het Energiehuis gehouden met als thema: Muziek Maakt Slim. De Diva Sisters van de Mariaschool (zie foto) lieten zien wat het project Zangmakers inhoudt en zongen een aantal liedjes. Pieter Jan den Hartog van het Project Alle Scholen Zingen liet de zaal eerst ervaren wat er nu precies op de scholen wordt gedaan met de leerlingen. Aan de aanwezige bezoekers gaf hij les in zingen. Verder vertelde Pieter dat de docenten op de basisscholen goed worden geinstrueerd om zelf aan de slag te gaan in de klas d.m.v. workshops. Scholen krijgen ook certificaten als het project is afgesloten.

Pieter Elenbaas - directeur ToBe - heette iedereen van harte welkom in het Energiehuis en benadrukte dat muziekonderwijs zo belangrijk is.

Cees den Bakker - de gespreksleider - kent Jan al heel lang. Nog uit de tijd dat Jan illegaal posters plakte voor de PSP en hij als politieagent Jan opppakte hiervoor. Ook had hij een flipperkast bij Jan gekocht, samen maakten ze een column bij Radio Rijnmond. Cees zei dat hij het jammer vond dat Jan weggaat, "je zou weer wethouder moeten zijn".

Cor van Verk vertelde dat - toen Jan weer naar Dordrecht kwam om wethouder te worden - Jan zei een cultuurbarbaar te zijn in een goddelijk lichaam. En uitgerekend Jan kreeg cultuur en sport in zijn portefeuille. 2 Belangrijke gebouwen zijn tot stand gekomen door Jan's inzet: Filmhuis The Movies en het Energiehuis. Daarnaast heeft hij ervoor gezorgd dat de beslissing is genomen om Kunstmin te renoveren (met vlakke vloer) en daarmee was het plan voor een nieuw theater op de Stadswerven van tafel. Volgens Cor is het idee van Jan van de 5 Spaken in het Sportwiel nog steeds van kracht.

Het Project Alle Scholen Zingen is er op 4 basisscholen. In 2014 komen er 17 scholen bij. Muziek maakt echt slim. Muziekonderwijs stimuleert creatief zijn, het kunnen loslaten, kunnen experimenteren, flexibel in het leven staan en een leven lang leren. Allemaal kwaliteiten die tegenwoordig hard nodig zijn.

Cees den Bakker vroeg hoe het komt dat Muziekonderwijs helemaal verdwenen is uit het basisonderwijs. Doordat het uit het PABO is verdwenen. Vroeger was muziekonderwijs en zingen op school standaard aanwezig en kreeg je er ook een rapportcijfer voor. Volgens de docent gaat de Hogeschool Rotterdam aan het Achterom vertrekken uit Dordrecht. Ook het bewegingsonderwijs is verdwenen uit het basisonderwijs, deels door bezuinigingen maar deels ook door een andere kijk op onderwijs. Van bovenaf moet worden opgelegd dat beide zaken weer terugkeren in het basisonderwijs.

In zijn afscheidswoord zei Jan Lagendijk direct dat hij niet kan zingen. Voor hem is het belangrijk dat kinderen worden geholpen het beste uit zichzelf te halen. "Ze gaan beter presteren op alle gebied." Onderzoeken hebben uitgewezen dat muziek echt slimmer maakt. Het doet iets met je hersenen. Jan's grote droom is dat er 1 of 2 scholen in Dordrecht komen die muziek en cultuur volledig opnemen in hun onderwijs. Kees Koene van ToBe vertelde dat de Mariaschool een cultuurschool wil zijn. Maar er blijft voortdurende politieke aandacht nodig.

Jan vindt het een morele plicht om het maximale uit jezelf te halen, voor jezelf maar ook voor anderen. Het gaat om de betekenis van wat we doen. "Ik geloof nog steeds in de maakbaarheid van de samenleving." Hij verliet de politiek en koos ervoor om te gaan werken als gemeentesecretaris in Waalwijk (met een eredivisie voetbalclub) "om werk en privé meer in evenwicht te krijgen."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.