Amnesty Dordrecht bestaat veertig jaar maar wordt met opheffing bedreigd

27 november 2013

DORDRECHT - De Stem van Dordt brengt vandaag als nieuws dat Amnesty Dordt veertig jaar bestaat, maar wordt bedreigd met ophefffing. Op RTV Dordrecht werd donderdag de mening van mensen op straat gevraagd over Amnesty. Dat leverde nog geen nieuwe leden op.

Journalist Piet de Meer schreef het verhaal in de Stem::

Amnesty International in Dordrecht wordt met opheffing bedreigd. Als er niets gebeurd dan krijgt de lokale afdeling een ‘slapende’ functie. Vandaar dat Janny Klaassen een noodkreet laat horen.

Janny Klaassen roept Dordtenaren op om lid te worden van de kerngroep van Amnesty International. 

Janny Klaassen is als enige overgebleven in de kerngroep van Amnesty International Dordrecht. De komende weken staan nog een aantal activiteiten gepland, maar daarna kan het doek definitief vallen. “Vandaar dat ik de leden van Amesty International in onze stad al een brief heb geschreven waarin ik deze noodkreet uit”, zegt zij.

Zonder resultaat
In het afgelopen jaar heeft zij meerdere pogingen ondernomen om meer leden in de kerngroep te krijgen. Tot dusver zonder resultaat. “Er zijn alleen nog flexwerkers, die meehelpen een stand te bemannen. Zoals afgelopen weken in winkelcentra Maasplaza en Sterrenburg. Dan kunnen we het goede werk van Amnesty International naar voren halen. Maar als er de kerngroep niet versterkt wordt, dan valt ook deze belangrijke activiteit weg”, zegt Janny Klaassen.

Zij vindt dat Amnesty International juist nu goede ondersteuning nodig heeft. “Wij hebben nu Rusland als thema vanwege de betrekkingen tussen Rusland en Nederland, die dit jaar centraal staan. Ondertussen zien we wat er gebeurt.
Leden van Greenpeace zijn gevangen gezet en de leden van Pussy Riot zitten ook nog vast. Wij zetten ons nadrukkelijk in voor het vrijlaten van deze mensen en het respecteren van de mensenrechten. Daarin speelt het Rusland van president Poetin een belangrijke rol, maar het geldt evenzeer in veel andere landen.”

Boom planten
Amnesty International gaat dinsdag 10 december een boom planten in het Weizigtpark voor de groep Pussy Riot. Wethouder Harry Wagemakers plant de boom om 14.00 uur. Het Balanskoor, het duo Holzstocksückerklutzbonbon en de party folkband Scotch verlenen hun medewerking.
Janny Klaassen: “Vorig jaar is de boom gepland door burgemeester Brok voor de dappere moeder Nasrin Sotoudeh uit Iran en zij is inmiddels vrijgelaten. Dus het werkt wel degelijk en ik hoop dat we dit goede werk ook in Dordrecht kunnen blijven voortzetten.”

40 jaar
Amnesty International in Dordrecht bestaat uitgerekend nu 40 jaar. Vandaar dat zij Dordtenaren oproept zich aan te melden als lid van de kerngroep, zodat het werk verdeeld kan worden en de groep kan blijven bestaan.
“Want Amnesty International heeft in Dordrecht een naam hoog te houden”, zegt zij. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Janny Klaassen, via telefoon 078-6164747.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.