Hoogendoorn schaaktoernooi blijft vorm van promotie

29 november 2013
Hoogendoorn schaaktoernooi blijft vorm van promotie

DORDRECHT - Vijftig jaar nadat de Dordtse schaker Pank Hoogendoorn - leraar aan het chr. Lyceum - voor de tweede keer open-kampioen van Nederland werd, staat zijn toernooi voor de achtste keer op de kalender na de kerstdagen. Vier regionale clubs (Sliedrecht, Zwijndrecht, de Willige Dame en Dordrecht) dragen dat en 27 december wordt gezien als een ideale schaakdag.

Hoogendoorn, lid van schaakclub Dordrecht tot zijn overlijden in 1999, was zelf altijd een man van schaakpromotie. Hij speelde tegen scholieren, die aan schoolschaken hadden meegedaan, altijd een eresimultaan. In elk geval bij Dordrecht en stadsgenoot de Willige dame zijn er nog mensen, die de traditionele Hoogendoornsimultaan hebben meegemaakt. Dat stimuleerde ook de gang naar de schaakverenigingen. Ook was Hoogendoorn vaak eregast bij de prijsuitreiking van het jeugdschaakkampioenschap van Dordt. Dat was vroeger een voorronde van het RSB jeugdkampioenschap. In 1951 was er nog een speciale jeugdcommissie in de stad opgericht om zo in de breedte het jeugdschaken te bevorderen. Leo Jansen en Verkerk waren mensen van het begin. J.W. Sjoerdsma,, in 1953 nog kampioen van Bergen op Zoom, was er tientallen jaren mee verbonden.

Pank Hoogendoorn beschouwde de later Fide-meester Gozewijn van Laatum als zijn sterkste leerling. Van Laatum zat ook op het Chr. Lyceum. Hoogendoorn ging in 1991 kijken in Dieren toen Gozewijn de beste Nederlander werd in het openkampioenschap en zich zo plaatste voor de halve finales van het NK. Na Van Laatum duurde twintig jaar voordat er weer een schaker in Dordt in de buurt kwam van het fide-meesterschap: Mark Timmermans.

Volgens de woordvoerder van de organiserende clubs in de Drechtstreek, Hans Berrevoets, is het Hoogendoorntoernooi een prima kapstok voor PR. ,,Het is mooi als later iemand zegt, dat zijn enthousiasme voor onze sport via een gezellig Hoogendoorntoernooi beslissend is gevoed. De beste manier om schaken bekend te houden, is er op allerlei manieren iets mee te doen en internet geeft wereldwijd kansen".

Om ook huisschakers op 27 december in actie te krijgen, zal het toernooi in drie groepen worden verdeeld. Penningmeester Kees van 't Hoff kan maximaal zeventig schaker sin schrijven. De speler van Zwijndrecht en de Willige Dame is een bekende in de schaakwereld en ook het adres voor het Witten Haentoernooi in de voorjaarsvakantie 2014. De inschrijving daarvoor begint overigens past na het Hoogendoorntoernooi. De clubs hopen ook leden te winnen, die nu nog huisschaker zijn. Dordrecht en de Willige dame spelen op dinsdagavond, Sliedrecht op donderdag en Zwijndrecht op de vrijdagavond.

vrijdag 27 december 2013, 8e Pank Hoogendoorn toernooi

 • Plaats: Dordrecht
 • Locatie: Hans Petri school (speellocatie SC Dordrecht) Anna van Saksenstraat 11, 3314 NC Dordrecht
 • Aard en speeltempo: 7 ronden rapid 20 min p.p.p.p.
 • Aanvangstijdstip: 10.00 uur
 • Prijzenfonds: waardebonnen
 • Inschrijfgeld: € 5,- aan de zaal
 • Aanmelden: e-mail of telefonisch
 • Contactpersoon: Kees van 't Hoff
 • Telefoon: 078-6141418
 • E-mail: c.d.vanthoff@upcmail.nl
 • Internetpagina: www.tomsschaakboeken.nl
 • Bijzonderheden: max 70 deelnemers
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.