Journalist Richard Clevers gelooft in toekomst voor de krant

29 november 2013
Journalist Richard Clevers  gelooft in toekomst voor de krant

DORDRECHT - De studenten journalistiek uit Tilburg, die drie maanden Dordrecht volgen, hebben nog een oud-student gevonden: Richard Clevers. Hij behoort tot de redactie van AD De Dordtenaar in Dordrecht.

Interview Richard Clevers

door Suzanne Krabbendam

Richard Clevers is redacteur en stagebegeleider bij AD de Dordtenaar, hij heeft gestudeerd aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek, en woont nog altijd in Tilburg. Hij is nauwelijks te vinden op internet, slechts op LinkedIn, en hij tweet niet, maar volgt wel.

Wat is volgens jou de belangrijkste taak van een regionale journalist?

Volgens mij is dat het zelfde als voor landelijke journalisten. Mensen informeren en ze op de hoogte houden van wat er speelt. Ook heeft de regionale journalist een controle functie, net als de landelijke. Alleen sta je nu niet op het Binnenhof verslag te doen, maar bel je naar iemand van een regionale politieke partij.

 Omdat dit nieuws allemaal kleiner is, is het dan ook minder spannend of interessant?

Nee, ik vind van niet. Je bent bekend met je lezer, en je weet beter wat de regionale lezer wil weten. Ik ben ook bekend met mijn bronnen, want de persoon die je belt bijvoorbeeld uit die regionale politieke partij ken je op een gegeven moment. Je weet wat je aan elkaar hebt, en je weet allebei dat je elkaar nodig hebt. Ook als er een keer iets minder positief over die persoon hebt geschreven, bij de eerst volgende campagne heeft hij of zij je echt weer nodig. Door deze vertrouwensband hoor je ook wel eens ‘off the record’ dingetjes voorbij komen waar je iets mee kunt.

Heb je last van plaatselijke overheden, zoals gemeente of provincie?

Nee eigenlijk niet. Als krant moet je kunnen schrijven wat je wilt. En zeker in een land als dit. Wel met je eigen normen en waarden, want die zijn niet bij iedere krant gelijk. De ene krant plaatst iets dat de andere niet zou doen, en daar ontstaat dan discussie over. Zeker komt het voor dat sommige mensen niet blij zijn met wat we schrijven maar voor we iets plaatsen denken we goed na. En de hoofd- en eindredactie in Rotterdam controleert het ook nog voordat het afgedrukt word.

Ben je als regionaal verslaggever ook meer allround als dat je zou zijn bij een landelijk verslaggever?

Wij werken met veel minder mensen als het landelijk AD, zoals ik al zei hebben wij geen eindredactie in Dordrecht, om maar een voorbeeld te noemen. Omdat we met minder mensen zijn werken we minder met deelredactie. Mijn focus ligt nu wel op de regionale politiek. Maar als er een ongeluk gebeurt, kan het best zijn dat ik er dan heen ga om verslag te doen. Je bent als regionaal journalist vaak wel meer allround. Maar dat vind ik wel een van de leukere dingen aan het regionale dagblad.

Denk je dat de krant nog lang zal bestaan?

Nou toen ik tien jaar geleden journalistiek studeerde werd me al verteld dat de kranten er tien jaar later niet meer zouden zijn. Natuurlijk gebruiken we steeds meer onze tablets, maar ik werk nu nog steeds bij een krant. Of dit volledig zal verdwijnen, weet ik niet. Er komen nog steeds abonnees bij, en er is nog steeds vraag naar kranten. AD de Dordtenaar heeft een app, daar kun je ook gebruik van maken als je een abonnement hebt. Ik lees zelf ook de tablet-krant omdat ik de Dordtenaar in Tilburg niet kan ontvangen.

Wat was voor jou persoonlijk een klapstuk? Op welk item ben je echt trots?

Moeilijke vraag. Ik denk eerlijk gezegd niet dat ik dat heb. Het geeft mij altijd een kick als ik het nieuws gemaakt heb. Als ik de eerste ben die dat heeft en als het dan opgepikt word en er een discussie over losbarst.

En dan de andere kant, wat is je blooper, je grootste fout?

Weer zo’n moeilijke. Dat heb ik eigenlijk ook niet. Als je als journalist een fout maakt moet je hoe dan ook professioneel genoeg zijn om het toe te geven en het goed te maken. Het herstellen doormiddel van een artikel of wat dan ook. Ik heb wel stukken waar ik minder trots op ben, maar echt een fout heb ik nog niet gemaakt. Ik hoop dat dat zo blijft, maar het kan iedereen overkomen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.