Poller Grote Markt blijft dicht

29 november 2013 door Hennie van der Zouw
Poller Grote Markt blijft dicht

DORDRECHT - De poller op de Grote Markt blijft zoals hij is: een poller waar bezitters van een pollerpas gebruik van kunnen maken. Dat heeft de gemeenteraad in de vergadering van dinsdag 26 november besloten. Ook is de gemeenteraad voor het (geleidelijk) inrichten van 30-kilometerzones in de 19e eeuwse schil rond het centrum.

Het Verkeersstructuurplan Centrum was eerder al onderwerp van verschillende stadsdebatten. De raad was zeer te spreken over de wijze waarop dit plan met bewoners en ondernemers besproken is. Het uiteindelijke plan kon dan ook op veel steun rekenen van de partijen in de raad.

Doseerpollers
Het debat spitste zich ondermeer toe op het toelaten van fietsverkeer in het voetgangersgebied en de "doseerpollers": het openstellen van pollers voor doorgaand verkeer. Een meerderheid van de raad was van mening dat via een doseerpoller bezoekers van bijvoorbeeld het Dordrechts Museum moeten kunnen doorrijden naar de parkeergarage Drievriendenhof. De overige pollers wil de raad echter gesloten houden om de binnenstad zo veel mogelijk autovrij te houden.

Fietsen in wandelgebied
Kritiek was er ook op het plan om fietsen toe te staan in het winkelgebied. Een deel van de raad vond het geen probleem dit meer vrij te laten, een ander deel wilde het huidige wandelgebied vooral wandelgebied laten. Wethouder Mos heeft de raad toegezegd een concreet plan aan de raad voor te leggen. Hierin worden de fietsdoorsteken weergegeven en de routes naar de bewaakte fietsenstalling Kolfstraat bij het Statenplein.

30 km-gebied
Tenslotte was de raad het erover eens dat de gemeente nu al kan beginnen met het instellen van 30-kilometergebieden in de 19e-eeuwse schil rond het centrum. Als er geld is om verdere maatregelen te nemen, worden de 30-kilometergebieden verder ingericht. Tot die tijd wil de raad het linksafverbod op de Johan de Wittstraat richting de Nicolaas Maessingel handhaven.

Het Verkeersstructuurplan Centrum blijft de komende jaren de basis voor de keuzes op verkeers- en vervoersgebied in en het rond het centrum. Het volledige plan is in te zien op de pagina’s van de gemeenteraad.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.