Gemeenteraad stelt drank- en horecaverordening vast

29 november 2013 door Hennie van der Zouw
Gemeenteraad stelt drank- en horecaverordening vast

DORDRECHT - Schenktijden verenigingen niet aangepast, happy hours beperkt.

De gemeenteraad heeft de Drank- en horecaverordening Dordrecht vastgesteld. In de verordening zijn voornamelijk de bestaande regels vastgelegd. De schenktijden voor bijvoorbeeld sportverenigingen zijn niet aangepast.

Verantwoord
Het verstrekken van alcohol blijft een eigen verantwoordelijkheid van verenigingen. De gemeente doet een beroep op hen om hier verantwoord mee om te gaan. Zo kan een sportvereniging kiezen om geen alcoholhoudende drank te verstrekken tijdens jeugdwedstrijden. Per 1 januari 2014 mag geen alcoholhoudende drank meer verstrekt worden aan personen onder de 18 jaar.

Privébijeenkomsten
Onderwijsinstellingen, jeugdorganisaties en/of sportverenigingen mogen geen sterke drank schenken. Dat was al het geval en is in deze verordening nogmaals vastgelegd. Daarnaast blijft het voor sportverenigingen en vergelijkbare rechtspersonen niet toegestaan om alcohol te verstrekken tijdens privébijeenkomsten in hun gebouw of kantine.

Beperking happy hours
Nieuw in deze verordening is de beperking van extreme prijsacties bij horeca, de zogeheten ‘happy hours’. Onderzoek toont aan dat een lagere prijs direct leidt tot hogere alcoholconsumptie. Bij happy hours gelden vaak extreem lage prijzen. De verordening verbiedt horecagelegenheden om voor een periode van 24 uur of korter alcoholhoudende drank te verstrekken tegen een prijs lager dan 60% van de reguliere prijs. Die beperking vermindert (de kans op) excessief alcoholgebruik en beschermt kwetsbare groepen, zoals jongeren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.