Vijf genomineerde vrijwilligersorganisaties

03 december 2013 door Hennie van der Zouw
Vijf genomineerde vrijwilligersorganisaties

DORDRECHT - Beleeftuin Heerlijkheid, Samen de Natuur in, Wereldwijven, Molen Kyck over den Dyck en Platform Duurzaamheid zijn genomineerd voor de Dordtse Vrijwilligersprijs 2013. De selectiecommissie draagt hen voor uit de achtentwintig favoriete organisaties die Dordtenaren hebben aangemeld. Het laatste woord is nu aan de jury.

Op vrijdagavond 13 december maakt wethouder Harry Wagemakers (Maatschappelijke ondersteuning) in het stadhuis van Dordrecht bekend wie de drie winnaars zijn.

Selectiecriteria
Inzendingen die voldeden aan de criteria zijn door de selectiecommissie beoordeeld: In hoeverre is het vrijwilligerswerk inspirerend en nastrevenswaardig? Hoe groot is hun maatschappelijke betekenis? Welke zorg besteedt de organisatie aan de werkomstandigheden van de vrijwilligers?
Tot slot is gepoogd een brede afspiegeling voor te dragen van zorg, natuur, cultuur en diversiteit.

De vijf genomineerden
Uit de 28 beoordeelde aanmeldingen draagt de selectiecommissie de volgende organisaties in willekeurige volgorde voor:

Beleeftuin Heerlijkheid
Dankzij de realisatie van een beleeftuin aan de Haaswijkweg Oost en de inzet van vele vrijwilligers kunnen ook bewoners van het Parkhuis volop genieten van het buiten zijn. Dit bijzondere project stimuleert (dementerende) cliënten om naar buiten te gaan en verhoogt hun levenskwaliteit. Sociale en fysieke vaardigheden worden groot. Dat leidt tot minder agressie, onrust en verveling.

Molen Kyck over den Dyck
Deze molen aan de Noordendijk is toegankelijk voor alle Dordtenaren. Sommigen kopen producten, anderen genieten van de beleving om er te zijn en nemen deel aan de rondleiding. Oude ambachten komen tot leven dankzij de inzet van vrijwilligers. Molen Kyck over den Dyck is ook bijzonder, omdat het de enige molen op het eiland van Dordrecht is.

Samen de Natuur in
Onder deze noemer ontwikkelt de Vereniging Vrijwilligers Hollandse Biesbosch educatieve activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking die de natuur in willen. Door het ´buiten-element´ van de geheel door vrijwilligers verzorgde lessen komen mensen met een verstandelijke beperking ook regelmatig naar buiten. Door afwisselende toepassing van verschillende methodieken in de lessen wordt de nieuwsgierigheid van de deelnemers geprikkeld.

Wereldwijven
Intermezzo brengt met dit project aan de Voorstraat mensen van verschillende culturen bij elkaar die met veel motivatie leuke dingen met elkaar maken. Het is er niet alleen gezellig. Belangrijke neveneffecten zijn het leren van de Nederlandse taal en de culturele ontmoetingen. Dit project heeft haar bestaansrecht bewezen door te blijven doorgaan, ook nadat de gemeentelijke subsidie is stopgezet.

Platform Duurzaamheid
Platform Duurzaamheid is begonnen als een klein initiatief en heeft zich inmiddels bewezen als verzamelplek voor duurzame initiatieven. Er zijn actieve werkgroepen uit voorgekomen o.a. op gebied van energie, natuur en gezondheid. Nieuwe initiatieven krijgen de gelegenheid om zich te presenteren tijdens het duurzaamheidcafé dat regelmatig georganiseerd wordt in duurzaamheidscentrum Weizigt.

Vrijwilligersprijs
De Vrijwilligersprijs is een initiatief van de gemeente Dordrecht. “Het werk van vrijwilligers is van onschatbare waarde voor het maatschappelijk leven in onze stad”, aldus wethouder Harry Wagemakers. “Hun grote bijdrage waarderen wij enorm, vandaar deze jaarlijkse prijs.”

De jury bestaat uit vrijwilligers onder wie de winnaar van 2012, vertegenwoordigers van de pers en het bedrijfsleven en wethouder Harry Wagemakers.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.