Columnisten leggen vastgoedgigant MEES PIERSON over de Dordtse knie

04 december 2013
Columnisten leggen vastgoedgigant MEES PIERSON over de Dordtse knie

DORDRECHT - Vastgigant MEES PIERSON (MPC) gaat deze week over de knie bij de columnisten Kronkelaar (Dordt Centraal) en Kees Thies (AD De Dordtenaar). MPC belemmert met een beroepsgang naar de Raad van State een snelle uitbreiding van winkelcentrum Sterrenburg. De columnisten gebruiken hun vrijheid om de vastgoedclub te vertellen dat hij in zijn eigen vlees snijdt.

Bij uitzondering geven we de columnisten door over deze belangrijke kwestie in Dordrecht:.

Columnist Kees Thies in AD De Dordtenaar

Ik weet het, de wet is de wet en daar hebben we ons allemaal aan te houden. En dus heeft vastgoedgigant Mees Pierson (MPC) formeel gesproken het volste recht om bij de Raad van State bezwaar aan te tekenen tegen de uitbreidingsplannen van winkelcentrum Sterrenburg. Maar ‘recht’ kent vele vormen en in dit geval is dat recht, zo zie ik het althans, nogal krom.

Mees Pierson is namelijk de eigenaar van het onroerend goed in de winkelcentra in Crabbehof en Wielwijk en ziet een mooier en groter winkelcentrum in Sterrenburg helemaal niet zitten. Stel je voor… er zouden wel eens klantjes en winkeliers uit Crabbehof en Wielwijk kunnen weglopen en dat zou wel eens waardeverlies voor hun bezittingen met zich mee kunnen brengen.

Maar ja, zo werkt het nu eenmaal in een vrije markt-economie en bij Mees Pierson weet men dat natuurlijk als geen ander. Het bezwaar dat deze mega-pandjesbaas tegen die Sterrenburgse uitbreidingsplannen maakt is dan ook louter tijdrekkerij en dus pure pesterij richting concurrent Corio. Dit over de ruggen van Sterrenburgers, want zo’n bezwaarprocedure kan zomaar een vol jaar in beslag nemen en de inwoners van deze wijk wachten al zo vreselijk lang op die broodnodige uitbreiding van ‘hun’ winkelcentrum, dat tevens als trefpunt van de wijk fungeert. Een kleine drie maanden geleden presenteerden de Sterrenburgse winkeliers, samen met ‘hun’ verhuurder Corio, vol trots hun plannen voor het vernieuwde (en grotere) winkelcentrum.

Dat gebeurde in een propvolle Ontmoetingskerk tijdens het Grote Dordtse Stadsdebat. Eigenlijk was iedereen die avond simpelweg opgelucht dat er nu eindelijk eens een keer aan die verbouwing begonnen kon worden. Dit na jaren van tijdrovend gesteggel over de overnameprijs van het enige obstakel dat hier nog letterlijk en figuurlijk in de weg stond, namelijk dat leegstaande en half afgebrande pand van de Keuringsdienst van Waren. Met die plaagprocedure zou Mees Pierson zich nog wel eens in de eigen vingers kunnen snijden. Het gezellige, maar enigszins verouderde winkelcentrum Crabbehof is immers óók hard aan een face-lift toe. Ik ben benieuwd of de juristen van Corio hun messen alvast aan het slijpen zijn.

Kronkelaar in Dordt Centraal:

Vastgoedconcerns deugen niet. Het zijn net de hedendaagse banken. Ze dienen slechts het eigen belang en dat van hun eventuele aandeelhouders. Als vastgoedeigenaren tegengestelde belangen hebben wordt de aard van deze beestjes helemaal duidelijk. En juist die ramp treft nu Dordrecht. Vastgoedeigenaar Corio en het Dordtse college van Burgemeester en Wethouders worden namelijk voor de rechter gesleept door vastgoedboer Mees Pierson. Wat de uitkomst ook wordt, geen enkele Dordtenaar zal er wijzer van worden. Jarenlang ergerden we ons aan de schandvlek die we ooit nog laboratorium van de Keuringsdienst van Waren noemden. In maart ging de boel plat, nadat Corio de grond onder het verpauperde pand kocht. Op die plek moet een grote, nieuwe supermarkt komen en een extra parkeerdek van winkelcentrum Sterrenburg. Dat moet wel netjes gebeuren, om te voorkomen dat omwonenden gaan protesteren en de uitbreiding vertragen. Maar het is uitgerekend de eigenaar van twee andere winkelcentra, die nu in verzet gaat.

Mees Pierson vreest door de uitbreiding van Sterrenburg ‘mogelijk negatieve effecten’ op haar eigendom. Concreet worden daarmee de winkelcentra Crabbehof en Wielwijk bedoeld. In normaal Nederlands: een uitgebreid Sterrenburg kan klanten uit de twee andere centra weglokken. Ik dacht altijd dat de vrije markt zo werkt dat je altijd probeert om beter of goedkoper dan de concurrent te zijn, maar blijkbaar werkt het hier zo dat je bij gebrek aan eigen kwaliteit het plannetje van je concurrent probeert te dwarsbomen.

B&W vonden de uitbreiding van Sterrenburg prima, maar onze stadsbestuurders moeten zich van Mees Pierson daarvoor verantwoorden bij de Raad van State. Dat kan natuurlijk in een rechtstaat. Of die togadragers van dat Haagse gezelschap zich door dit soort slappelingen laten leiden zal de toekomst uitwijzen. Feit is dat de uitbreiding van het centrum voorlopig met zeker drie maanden vertraagd is. Dat kan zó oplopen tot een jaar en als één van de partijen centen zat heeft om te procederen tot het gaatje, zelfs vele jaren.         

En zo’n vastgoedboer heeft centen zat. Het witteboordengeboefte geniet nog immer een voorkeursbehandeling van de Belastingdienst. Leegstand mag als aftrekpost worden opgevoerd. Vindt u het gek dat er zoveel leeg blijft staan? Stompzinnig procederen geldt ongetwijfeld ook als aftrekpost. Als Mees Pierson werkelijk begaan is met Crabbehof en Wielwijk, dan geven ze hun centen niet uit aan peperdure advocaten en juridische procedures, maar aan het versterken van de concurrentiepositie van die winkelcentra.           

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.