,,Het vrijwilligersfeest in Dordrecht kan 4 december startschot zijn voor meer respect"

01 december 2013
,,Het vrijwilligersfeest in Dordrecht kan 4 december startschot zijn voor meer respect"

Door Hans Berrevoets

DORDRECHT –  Vrijwilligers lijken steeds belangrijker te worden, als onderdeel van de zogeheten participatiesamenleving. Signalen uit de Dordtse samenleving wijzen erop dat vrijwilligers zich niet altijd met respect behandeld voelen.

Soms gaan zij aan de slag op basis van afspraken, die als er eenmaal vrijwillig wordt gewerkt, eenzijdig worden teruggedraaid. Vrijwilligers hebben ook soms het idee het werk op te moeten knappen wat eens betaald werk was. Ook lijkt het soms op, dat vrijwilligers moeten solliciteren voor een vrijwilligersbaan en zelf van alles moeten gaan betalen. 

Onlangs bracht het servicebureau  SSKW een notitie naar buiten, waaraan vijftig vrijwilligers hadden meegewerkt.  

Begin november werd een notitie aan de gemeenteraad gestuurd. Misschien is het met het vrijwilligersfeest voor de deur tijd dat de gemeente een commissie instelt om een convenant te maken om de rechten en plichten van vrijwilligers op voorhand goed te vertalen. En: te zorgen dat vrijwilligerswerk ook perspectief biedt voor groei en ontwikkeling en zich bij de samenleving echt betrokken voelen.

Ik ben benieuwd of wethouder Harry Wagemakers in zijn komende toespraak óp 4 december respect-initiatief zal aankondigen. Het feest is toch ook als een compliment voor vrijwilligers bedoeld en dus een eerste vorm van respect!?  De gemeente heeft overigens ook een taak op het gebied van vrijwilligerswerk.

Persbericht Vrijwilligersfeest in Energiehuis

Dit jaar vindt de Internationale Vrijwilligersdag in het mooie vernieuwde Energiehuis plaats. Op woensdag 4 december zijn alle vrijwilligers van Dordrecht welkom op de Flower Power Party.

Programma:

19.30 uur Zaal open

20.00 uur Opening van wethouder Harry Wagemakers in Ketel 1

20.30 uur Het echte feest begint in Ketel 2 met een echte Flower Power DJ, tussendoor optredens van een spetterende saxofonist en dansen op een verlichte LED dansvloer.

Uiteraard geheel verzorgd met drankjes en heerlijke koude en warme hapjes. Voor alle vrijwilligers van Dordrecht is de toegang gratis.

 

INFO van Rijksoverheid:

Regels voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties

Voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties gelden verschillende regels. Een vrijwilliger met een WW-uitkering heeft bijvoorbeeld een sollicitatieplicht. Ook kunnen er arboregels gelden. En er zijn gedragsregels om seksueel misbruik binnen vrijwilligersorganisaties tegen te gaan.

Gemeenten verantwoordelijk voor vrijwilligerswerk

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het beleid van vrijwilligerswerk. Ze mogen zelf bepalen hoe ze dat doen. De Rijksoverheid heeft een stappenplan voor gemeenten om vrijwilligerswerk goed te kunnen organiseren.

Vrijwilligerswerk en WW-uitkering

Vrijwilligerswerk kan een goede manier zijn om werkervaring op te doen. Als vrijwilliger kunt u ervaren of de werkzaamheden of een bepaalde werkomgeving of sector bij u passen. U mag vrijwilligerswerk doen als u een WW-uitkering heeft. Maar vrijwilligerswerk mag geen belemmering zijn voor het zoeken naar een betaalde baan. Als vrijwilligerswerk de kans op een baan vergroot, kunt u soms ontheffing van de sollicitatieplicht krijgen.

Arbo en vrijwilligerswerk

De Arbowet geldt soms bij vrijwilligerswerk. Namelijk als er serieuze risico’s zijn. Bijvoorbeeld als u als vrijwilliger werkt met gevaarlijke stoffen. De Arboregels voor jongeren onder de 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, gelden ook voor vrijwilligersorganisaties.

Seksueel misbruik voorkomen

De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) heeft gedragsregels en een stappenplan opgesteld. Deze zijn bedoeld om seksueel misbruik van minderjarigen binnen vrijwilligersorganisaties bespreekbaar te maken en te voorkomen.

Voor sommige functies in vrijwilligerswerk is een een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Om dit te beoordelen, kunnen vrijwilligersorganisaties een risicoprofiel (doelgroepanalyse ‘Voor wie een VOG?’) invullen.

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.