Sinterklaas bepleit keurmerk voor positief vrijwilligersklimaat in Dordrecht

05 december 2013
Sinterklaas bepleit keurmerk voor positief vrijwilligersklimaat in Dordrecht

DORDRECHT -   In Dordrecht kunnen we zeker nieuwe afspraken maken om meer respect te hebben voor vrijwilligers en vrijwilligerswerk. Om dat te bevorderen zou een speciaal vrijwilligerskeurmerk kunnen worden ingevoerd. Dat kan worden verleend als de aanvrager voldoet aan voorwaardenom een actieve bijdrage te leveren aan een positief vrijwilligersklimaat in Dordrecht. Dat was een rode draad tijdens toespraken aan het begin van de viering van vrijwilligersdag in Dordrecht. Met name Sinterklaas deed als onafhankelijke spreker  en gast in het Energiehuis de nodige suggesties.

CDA-raadslid Peter Heijkoop liet vanmorgen via twitter weten - na de uitspraak goed initiatief - uit te kijken naar de brief van de vrijwilligers.

De vrijwilligers van Dordrecht vierden er  woensdagavond hun (inter) nationale feestdag. Sinterklaas verving in het Energiehuis als speciale gast ook een beetje wethouder Harry Wagemakers, die hem nog had laten weten het heel jammer te vinden niet persoonlijk zijn hart voor het vrijwilligerswerk  te kunnen laten spreken. ,,Ik ben gevraagd om bij een extra commissievergadering van de gemeenteraad te zijn”, aldus de wethouder eerder die dag tot de Sint.  ,,Hij is nog even in het Sinterklaas langs geweest", zo grapte de Sint in Ketel 1 van het Energiehuis.

Aangezien de gemeente Dordrecht het feest jaarlijks aanbiedt aan vrijwilligers, was Ineke van Vliet namens de gemeente de gastvrouw. Ze is hoofd van de afdeling beleid van de sector maatschappelijke ontwikkeling in het Stadskantoor. Ineke van Vliet benadrukte dat de gemeente veel waardering heeft voor vrijwilligerswerk. Ze gaf aan dat er in het verleden al was gemerkt met iets dat weg heeft van een keurmerk. Na haar positieve woorden nodigde de Sinterklaas de mensen uit om ook voor zichzelf te klappen.  Hij was één vrijwilligster, Gerdien van de Buitenwacht, zover te krijgen om speciaal vanaf het podium een lied te zingen. Het werd de klassieker Zie ging komt de Stoomboot. De Goed Heiligman betrok in zijn humor ook de cameraman van RTV Dordrecht, Fokko van der Straaten. Donderdagavond of vrijdagavond zendt de lokale omroep beelden uit over het vrijwilligersfeest met ook gespreken met Sinterklaas en Ineke van Vliet namens de gemeente Dordrecht.

Respect
De Sint benutte zijn podium door eerst in de in geest van de gemeente te spreken over  respect voor vrijwilligers en de vrijwilligersdag te zien als vorm van promotie van het vrijwilligerswerk. De Sint sloot daarmee aan bij de kernboodschap van de vrijwilligersorganisaties van de Verenigde Naties die wereldwijd de internationale vrijwilligersdag hebben ingesteld.

Sinterklaas riep de vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties op om juist samen  voor een beter vrijwilligersklimaat in Dordrecht te zorgen door een brief aan de gemeenteraad van Dordrecht te sturen met duidelijke vragen aan de politiek..  ,,Ik zie daarbij voor het op 1 januari 2014 nieuw in te stellen vrijwilligershuis een taak om het voortouw te nemen. Dat huis is er mede voor bedoeld om voorwaarden te scheppen voor goed en positief vrijwilligerswerk en om te laten zien dat vrijwilligers echt onmisbaar zijn in Dordrecht. ”

Van het vrijwilligershuis maken in elk geval deel uit het servicebureau SSKW en de vrijwilligerstak van MEE.

Onafhankelijk

De woordvoerder van Sinterklaas, Hans Berrevoets, benadrukte dat de Sinterklaas als onafhankelijk gast op het feest zijn visie heeft gegeven.  ,,Hij vindt dat de gemeenteraad op basis van een brief de vrijwilligers en de vrijwilligersorganisaties zou kunnen uitnodigen om een soort convenant te maken waarin respect, waardering en goed met elkaar gaan handen en voeten kan krijgen.”

Via een notitie hadden al eerder vijftig vrijwilligers hun klachten en wensen geuit om zo een discussie los te maken over het vrijwilligersklimaat in de stad.  CDA-raadslid Peter Heijkoop, die namens de gemeenteraad een vergadering afsloot over het vrijwilligerswerk, vroeg eerder om dat verhaal.  ,,Ik weet dat de gehele raad hecht aan vrijwilligerswerk. Het zou goed zijn als vanuit de vrijwilligerswereld er nog een brief komt met duidelijke vragen voor de politiek.”  Sinterklaas onderstreepte dat ook in zijn verhaal in Ketel 1, uiteraard zittend in een luie stad.

Woordvoerder

Volgens de bisschoppelijke woordvoerder Hans Berrevoets zou het mooi zijn als er in Dordrecht een keurmerk komt voor vrijwilligersorganisaties. ,,Wie dat aanvraagt en krijgt, zou dan een bordje aan de eigen gevel kunnen ophangen. Uiteraard wordt dat feestelijk onthuld en dat is ook weer promotie toch! Horecagelegenheden werken ook zo om te laten zien, dat zij hun gastheerrol maximaal willen vervullen”.  Landelijk zijn er meer keurmerken om kwaliteit te garanderen.

Organisaties zouden een keurmerk kunnen aanvragen en verleend kunnen krijgen als zij aan een aantal voorwaarden en eisen volkdoen en zo laten zien zich in te zetten voor een positief vrijwilligersklimaat in eigen huis en in de stad. De vrijwilligerswereld zou daarvoor – als de raad dat wil - een voorzet kunnen maken. Dat kan dan later door de gemeenteraad  worden besproken en na wellicht aanvullingen kan worden bekrachtigd.  Juist omdat er in de toekomst meer zal worden gevraagd aan mensen om als vrijwilliger een actief steentje bij te dragen, is het goed om in Dordrecht te laten zien dat de politiek dat steunt en waar nodig begeleidt. 

Vrijwilligers die actief en positief meedenken weten bij een keurmerkinstelling bijvoorbeeld dat een betrokken houding geen kritiek uiten is.  Zo zijn er bijvoorbeeld vrijwilligers die kijken hoeveel AED apparaten er hangen en of dat voldoende is in een gebouw met elf verdiepingen en 230 woningen met mensen van boven de zeventig jaar.

Klachtrecht

Een onderdeel van de verlenen van het keurmerk zou een klachtrecht regeling kunnen zijn.  Zo weten de vrijwilligers dat zij eerst binnen de eigen organisatie een klacht zouden kunnen indienen. De woordvoerder van de Sint: ,,Dat bevordert het zogeheten zelfreinigend vermogen van een organisatie. Tevens werkt een klachtrechtregeling, als die bestaat, al preventief.” Als mensen er binnen de eigen organisatie niet uitkomen, zou er een finale hoger beroep mogelijk moeten zijn bij een onafhankelijke commissie. Deze commissie kan dan een zwaarwegend of bindend advies geven aan het bevoegd gezag binnen de organisatie waar een klacht niet tot tevredenheid is opgelost.   Landelijk denkt de consumentenbond vaak mee in klachtregelingen voor consumenten. Hierdoor kunnen mensen makkelijker en veel goedkoper hun recht halen. Als onderdeel van de bespreking over een keurmerk zou dit verder uitgewerkt kunnen worden.

Foto's: Fokko van der Straaten.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.