Waarschuwing voor hoge waterstand

06 december 2013 door Hennie van der Zouw
Waarschuwing voor hoge waterstand

DORDRECHT - Gemeente adviseert bewoners en ondernemers zich voor te bereiden

Het water in de rivieren rondom het eiland van Dordrecht wordt vrijdag hoger dan gebruikelijk. In tegenstelling tot de eerdere verwachting, kunnen de waterstanden wateroverlast tot gevolg hebben in delen van het historisch havengebied in Dordrecht.

De hoogste waterstanden die verwacht worden, zijn:

2.30 meter boven N.A.P. op vrijdag 6 december rond 08.00 uur;
2.18 meter boven N.A.P. op vrijdag 6 december rond 19.00 uur.

Bij deze waterstanden kan wateroverlast optreden bij panden op kades waarvan de kadehoogten lager zijn dan de verwachte waterstanden. De gemeente adviseert bewoners en ondernemers in het historisch havengebied zich voor te bereiden op de hoge waterstanden. Ter ondersteuning worden (kosteloos) zandzakken verstrekt.

Waar kan het water komen
De hoogtes van de kades in het historisch havengebied staan op deze kaart. Kades die lager liggen dat de verwachte waterstanden krijgen te maken met wateroverlast. Bewoners en ondernemers met panden aan deze kades doen er goed aan om voorzorgsmaatregelen te treffen. Dat hoeft niet voor iedereen te gelden. Veel panden liggen hoger dan het straatniveau en/of hebben inpandige verhogingen of andere aanpassingen waardoor de kans op overlast minder is.

Waarschuwing voor bewoners en ondernemers
Via de hoogwatermailservice en per fietskoerier worden bewoners en ondernemers in het historisch havengebied gewaarschuwd voor de hoge waterstanden.

De gemeente adviseert hen goed te kijken naar de verwachte waterstanden en die te vergelijken met de straat hoogte voor hun pand. Die kunnen zij vinden in de hoogwaterbrief die zij jaarlijks van de gemeente ontvangen. Ook verzoekt de gemeente om auto’s niet in het gebied te parkeren en buurtgenoten die een helpende hand nodig hebben bij de voorbereidingen te helpen.

Zandzakken
Op de volgende locaties verstrekt de gemeente zandzakken:

Hoek Boomstraat/ Taankade;
Hoek Roobrug/ Nieuwe Haven;
Hoek Leuvebrug/ Voorstraat:
Kerkeplaat 3 (opslagterrein gemeente).

Het opslagterrein aan de Kerkeplaat is geopend tot 16:30 uur. De zandzakken in de binnenstad worden op 5 december tot 22.00 uur aangevuld.
De zandzakken zijn bedoeld voor bewoners en ondernemers die daadwerkelijk hinder kunnen ondervinden van het hoge water. Bij de Kerkeplaat worden alleen zandzakken verstrekt op vertoon van een bewijs waar het adres op staat.

Een instructiefilm en foto-instructie voor het correct plaatsen van zandzakken zijn beschikbaar op www.dordrecht.nl/hoogwater. 

Let op: een zandzak weegt ongeveer 10 kilo. U hebt er meerdere nodig om uw pand te beschermen. Stem vervoer hierop af, bijvoorbeeld door een auto of een kruiwagen te gebruiken.

Wat doet de gemeente?
De gemeente vult en verstrekt zandzakken en zorgt ervoor dat de kades die onder dreigen te lopen, afgezet worden. Ook stelt de gemeente parkeerverboden in op de plaatsen waar het water kan komen. Verder zorgt de gemeente ervoor dat het watersysteem op het eiland beschermd blijft, zodat het hoge rivierwater zo min mogelijk invloed heeft op de sloten en andere wateren.

Actuele informatie over de Dordtse situatie verstrekt de gemeente op www.dordrecht.nl.

RTV Rijnmond is tijdens de gemeentelijke rampenzender (televisie; teletekstpagina’s 101 en 112; 96,1FM op de kabel, 93,4FM in de ether).

Waterkeringen
In de landelijke berichtgeving over de situatie van het waterpeil wordt gesuggereerd dat alle keringen gesloten worden. Dat is niet het geval. De Maeslandkering wordt vooralsnog niet gesloten. Dat is belangrijk voor Dordrecht, omdat sluiting van de Maeslandkering kan zorgen voor een verdere verhoging van de waterstand in deze regio. die invloed heeft op de waterstand rond Dordrecht.

Foto: Fokko van der Straaten.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.