Joey Huisman: Dordt Yart mengt kunst met techniek

08 december 2013
Joey Huisman: Dordt Yart mengt kunst met techniek

DORDRECHT - Studenten journalistiek uit Tilburg volgen het nieuws in Dordrecht tot eind januari op de voet. Een voorbeeld van Joey Huisman:

DordtYart Werft mengt kunst met techniek

DordtYart Werft is een kunstcentrum in een voormalige scheepswerf in de Biesbosch, waar tien kunstenaars jaarlijks aan de slag gaan. Het centrum is twee jaar geleden opgericht door Arie Jaap Warnaar en Lyda Vollebregt. De kunstenaars brengen één bestaand werk met zich mee en werken van april tot oktober aan een nieuw werk. In de wintermaanden, wanneer het te koud is in de scheepswerf, presenteert het Dordrechts Museum een deel van de kunstwerken.

“De natuur bepaalt of en hoe het werkt”,  zegt Ronald van der Meijs over For Whom the Tides Toll, het kunstwerk dat hij dit jaar voor DordtYart Werft maakte. Hij bouwde een enorme houten installatie, in de vorm van de hoofdrivieren van de Biesbosch. Op de uiteindes van de installatie zette hij vijf orgelpijpen. Het geluid dat uit de pijpen komt, is afhankelijk van het tij. “Bij hoog water ontstaat een hoge toon, bij laag water een lage. Zo veroorzaakt de natuur een bepaalde ritmiek.”

Die dynamiek is een terugkerend thema op de tijdelijke expositie. Het overgrote deel van het museum bestaat uit ruimtes met klassieke kunst, waar mensen stilletjes langs wanden vol schilderijen lopen. De bezoekers van DordtYart Werft worden echter meteen begroet door kunst die beweegt en geluid maakt. Het contrast is enorm.

Geluid is ook de drijfveer van Nico Parlevliet, die in 2012 het kunstwerk Musicerend Paar maakte. Het werk bestaat uit twee ballen, waarop een viool- en een gitaarsnaar zit die gestemd worden. Het piepende, krakende geluid van het werk is één van de opvallendste onderdelen van de expositie. Parlevliet beschouwt zichzelf als geluidskunstenaar. Afgelopen zaterdag won hij de Picturaprijs, uitgerekend voor een geluidloze film.

Musicerend Paar is onderdeel van Pictures of an Exhibition, een project waar Parlevliet al enkele jaren aan werkt. Bij het project zet hij bestaande prenten of schilderijen, zoals de Aardappeleters van Van Gogh, om in geluid. “De functie om geluid te maken bepaalt hoe het kunstwerk eruit ziet”, licht Parlevliet toe.

Musicerend Paar

De werken van Van der Meijs en Parlevliet zijn kenmerkend voor de opvallende stijl van DordtYart Werft. “We kiezen haast geen fotografen of schilders. We werken bijna altijd met grote installaties van mechanische bouwmaterialen”,  vertelt Esther Jonkman terwijl ze bezoekers rondleidt over de expositie. Jonkman is een jaar werkzaam bij DordtYart Werft en gaat over de afdeling educatie. De organisatie fungeert namelijk ook als leerwerkbedrijf, waar jongeren de kunstenaars assisteren.

Vanaf april zijn er tien nieuwe kunstenaars aan het werk te zien in de scheepswerf van DordtYart. Zakelijk leider Arie Jaap Warnaar stelt dat er dan weer verrassende werken geproduceerd zullen worden. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.