Monitor Economie en Arbeidsmarkt 2013

12 december 2013 door Hennie van der Zouw
Monitor Economie en Arbeidsmarkt 2013

DRECHTSTEDEN - De nieuwe Monitor Economie en Arbeidsmarkt 2013 laat zien dat de Drechtstedelijke economie en arbeidsmarkt nog in zwaar weer zitten. Sinds 2011 is de werkgelegenheid in de regio gedaald en loopt de werkloosheid op. Tegelijk zijn er toenemende tekorten aan vakbekwaam personeel, met name in de techniek en de zorg. Volgens de monitor stelt het regionaal programma economie en arbeidsmarkt de juiste prioriteiten en lijken de inspanningen zich ook uit te betalen.

Twee gezichten
Al enige jaren daalt het aantal vacatures in de Drechtsteden en ook de bedrijfsinvesteringen lopen terug. Dat beeld is zorgelijk. Er is bovendien sprake van een ‘structurele mismatch’ tussen het arbeidsaanbod en de vraag van de markt. Toch concludeert de monitor dat het regionaal programma economie en arbeidsmarkt op de goede weg is. Veel effecten zullen echter pas op de wat langere termijn zichtbaar worden. Het is een ‘kwestie van een lange adem’. Toch zijn er ook concrete resultaten. Zo is met nieuwe vormen van samenwerking het aanbod van technische opleidingen vergroot. De monitor adviseert om de huidige inzet vanuit het arbeidsmarktbeleid met kracht door te zetten.

Vooruitzichten
De potentiële beroepsbevolking neemt tot 2020 niet af en de participatie op de arbeidsmarkt groeit nog structureel. De prognoses voor economische groei zijn niet florissant. Een en ander betekent dat de werkloosheid in 2014 nog groeit en daarna tot 2018 slechts bescheiden zal dalen. Naar verwachting wijken die ontwikkelingen in de Drechtsteden weinig tot niet af van het landelijk gemiddelde. Na 2014 komen er meer vacatures en baanopeningen, omdat de komende 10 tot 12 jaar ongeveer 13.000 werknemers het arbeidsproces gaan verlaten. In de sectoren techniek, logistiek, zorg en horeca worden ook de komende jaren aanzienlijke tekorten verwacht aan middelbaar en hoger opgeleid personeel. Tegelijkertijd komt er een grote extra arbeidsmarktopgave door de extramuralisering van de zorg (zorg buiten de muren van de zorginstelling).

Meer inzicht
Het OCD benadrukt dat niet alles even goed in beeld te brengen is, omdat de arbeidsmarkt in toenemende mate flexibiliseert en internationaliseert. Begin 2014 verschijnt ook de tussenevaluatie van het programma regionaal arbeidsmarktbeleid door het Onderzoekscentrum Drechtsteden (OCD). Deze zal verder inzichtelijk maken welke maatregelen het meest effectief zijn geweest. Ook verschijnt op korte termijn een landelijk onderzoek naar regionaal arbeidsmarktbeleid door de inspectie SZW in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Ook de resultaten hiervan kunnen bijdragen aan het verder optimaliseren van het arbeidsmarktbeleid.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.