Nascholing over beademen, zelfs tot in een autowrak

16 december 2013 door Hennie van der Zouw
Nascholing over beademen, zelfs tot in een autowrak

DORDRECHT - Hoe intubeer je een patiënt met een bedreigde ademhaling die bekneld zit in een auto? Dit spectaculaire onderdeel was op zaterdag 14 december één van de workshops op de grote nascholingsdag 'Rondom Luchtwegmanagement' in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Zorgverleners moesten zich in de gekste bochten en door de voorruit wringen, om bij de slachtoffers te komen en de beademingstube snel en correct in te brengen. Bij andere workshops werd onder meer geoefend met poppen van kinderen en obese patiënten, situaties waarin verschillende technieken en kennis van beademing vereist zijn. Ook de spoedtracheotomie werd geoefend (het inbrengen van een tube in de luchtpijp door een snede in de hals).

Uit het hele land waren anesthesiologen, anesthesiemedewerkers, SEH-artsen en -verpleegkundigen en ambulanceverpleegkundigen naar Dordrecht gekomen om praktisch en theoretisch te worden bijgeschoold in diverse spoedintubaties. Er waren lezingen over de laatste inzichten rondom beademen.

De studiedag zat met 200 deelnemers helemaal vol en de kwaliteit van de trainingen was hoog, liet organisator dr. Ankie Koopman weten. Na het serieuze werk werd de dag afgesloten met een vrolijke kennisquiz.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.