Positief besluit nieuwbouw appartementen Vogelplein

17 december 2013 door Hennie van der Zouw
Positief besluit nieuwbouw appartementen Vogelplein

DORDRECHT - Na enkele jaren voorbereiding is het zover: de Vogelbuurt in Dordrecht krijgt een nieuwbouwappartementengebouw met 36 levensloopbestendige woningen aan het Vogelplein. Wooncorporatie Woonbron wil dit gebouw realiseren om wijkbewoners de mogelijkheid te bieden binnen de Vogelbuurt te verhuizen.

De nieuwbouw is de katalysator in de aanpak van deze wijk in de komende jaren. Deze aanpak bestaat uit een combinatie van nieuwbouw, renovatie, sloop en verkoop. Gemeente Dordrecht en Woonbron voeren de aanpak uit, in nauw overleg met bewonersplatform Vogelbuurt en de Bewonersraad. De eerste paal voor het appartementengebouw gaat naar verwachting in december 2014 de grond in, mits er genoeg animo is bij bewoners uit de wijk en het plan binnen de financiële kaders past.
 
De 36 toekomstige appartementen krijgen een woonoppervlakte van zo’n 80 à 90 m² en alle een eigen berging. De appartementen zijn levensloopbestendig en daarmee geschikt voor alle leeftijden. De verwachting is dat deze appartementen in eerste instantie vooral oudere wijkbewoners zullen aanspreken.

De definitieve huurprijzen moeten nog worden bepaald maar het betreft in ieder geval huurappartementen met huurprijzen onder de huurtoeslaggrens.
 
Voor het ontwerp van het gebouw is reeds een uitgewerkte schets beschikbaar. Deze is besproken met het bewonersplatform Vogelbuurt, die daar positief op reageerde. In de komende maanden werkt Woonbron samen met wijkbewoners de schets en specificaties van het appartementengebouw nader uit. In december volgend jaar gaat naar verwachting de eerste paal de grond in.

Voorwaarde om tot realisatie over te gaan, is dat er voor alle appartementen tijdig huurders worden gevonden binnen de Vogelbuurt en dan met name vanuit het Buitengebied en de Sperwerstraat waar Woonbron leegkomende eengezinswoningen wil verkopen. Met de nieuwbouwappartementen aan het Vogelplein is een investering van een kleine € 6 miljoen gemoeid.
 
Aanpak Vogelbuurt
In de aanpak van de Vogelbuurt werkt Woonbron nauw samen met de bewoners van de Vogelbuurt en Gemeente Dordrecht. Wethouder Rinette Reynvaan van Wonen en Leefbaarheid is zeer tevreden met het besluit van Woonbron om in de Vogelbuurt te investeren. ”Hier zit de wijk op te wachten.

Het Vogelplein als centrale plek in de Vogelbuurt is de logische plek om te beginnen." Zelf investeert de gemeente ook in de wijk. Op verzoek van de ondernemers aan het Vogelplein legde zij extra parkeerplaatsen aan. Daarnaast heeft de gemeente diverse sociale projecten in de wijk.
 
Er wordt al een aantal jaren gesproken over een grootscheepse aanpak van de Vogelbuurt. Vorige week stelde Woonbron haar investeringsprogramma voor de komende tien jaren en daarmee de kaders voor de genoemde aanpak vast. Jaarlijks worden deze plannen geactualiseerd en vastgesteld. Dordrecht en de Vogelbuurt in het bijzonder hebben nadrukkelijk plek in het investeringsprogramma van Woonbron.
 
Het positieve besluit op de plannen voor de nieuwbouw aan het Vogelplein maken de weg vrij voor het zoeken naar toekomstige bewoners. Als het komt tot realisatie van deze plannen, werkt de nieuwbouw aan het Vogelplein als katalysator voor de brede aanpak van de wijk. De toekomstige bewoners laten na verhuizing naar de nieuwbouw hun huidige woningen achter.

Woonbron zal deze verkopen en de middelen die vrijkomen onder meer inzetten voor renovatie en sloop en nieuwbouw van woningen in diverse delen van de Vogelbuurt. Daarnaast pakt Woonbron problemen die er zijn met de funderingen van woningen en verzakkingen op diverse plekken in de wijk aan. In februari volgend jaar maakt Woonbron de details van haar plannen voor de Vogelbuurt bekend.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.