Zwaar speelweekend voor Dordrecht Lions met glansrol voor Luke Zwartbol

17 december 2013 door Hennie van der Zouw
Zwaar speelweekend voor Dordrecht Lions met glansrol voor Luke Zwartbol

DORDRECHT - Na een weekje rust om bij te komen van de beker-perikelen startten de Dordrecht Lions vrijdagavond de reguliere ijshockeycompetitie met een wedstrijd tegen de gedoodverfde kampioen Tilburg Trappers. De Trappers staan inmiddels stijf bovenaan met 9 punten meer dan runner-up HYS Den Haag.

Gemotiveerd startten de Lions zonder de nog steeds geblesseerde Willy Schut, ditmaal aangevuld met Floris Veenhuizen. Dat bleek bij het toch al kleine Dordtse team hard nodig want na slechts een paar minuten spelen kwam Evan Zych, een van de Canadees-Dordtse spelmakers, ongelukkig ten val en ging met een enkelblessure richting kleedkamer.

Al in de 8e minuut opende Tilburger Hagemeijer, tijdens een fors ingezet offensief  de score en twee minuten later al keken de Lions tegen een 2-0 achterstand aan. In een fase waarin Dordrecht duidelijk meer aanvallende kracht toonde (Jasper Busink speelde zich vrij en kreeg een geweldige kans die door de uitstekend keepende Broadwater knap uit de lucht werd geplukt) zorgde in de 14e minuut Tilburg voor de stand 3-0, waarmee aan het eind van de periode ook de kleedkamer werd opgezocht.

De 2e periode kenmerkte zich door het feit dat coach Paul Gardner zijn 4e lijn mee liet spelen. Het niveau daarvan bleek eredivisie-waardig zodat het kleine Dordtse team steeds verder werd uitgeput, de moed verloor en zich vooral concentreerde op verdedigend spel met als resultaat dat pas weer doelpunten gemaakt werden in de 3e periode met nog twee doelpunten voor de Trappers in de 42e en de 46e minuut. Dordrecht Lions veerde daarna enigszins op zodat de wedstrijd in de laatste 10 minuten weer aantrekkelijk werd. Vooral tegen het eind van de wedstrijd zochten de Lions vaak de aanval en met twee Tilburgse spelers op de strafbank gunde het verwende Tilburgse publiek hun voormalige lieveling Don Nichols een tegendoelpunt door hem ‘ouderwets’ aan te moedigen. Eindstand 5-0.

Zaterdagavond was Heerenveen, wat zich onlangs nog versterkte met Canadees Jade Gailbraith, een terecht gevreesde tegenstander. Houkes opende voor Heerenveen de score in de 9e minuut en in diezelfde 1e periode vielen nog twee doelpunten. Overigens werd, wat de scoreverloop zou kunnen doen vermoeden, Dordrecht Lions beslist niet weggespeeld in die 1e periode.

De 2e periode liet naarmate de tijd vorderde aan ander beeld zien: Een gretig op doelpunten jagend Heerenveen tegen een met de rug tegen de muur vechtend Dordrecht Lions zonder Zych. De schaarse kansen voor de Lions werden door Heerenveen goed gepareerd zodat het scoreboard bij het begin van de 3e periode de stand 6-0 liet zien. Coach Chris Eimers had zijn jongste spelers ingezet zodat het in het begin voor Heerenveen even wennen was. Toch veroorzaakte die tactische zet een nog grotere druk op het Dordtse team. De vermoeidheid sloeg toe zodat in de 9e minuut 7-0 werd gescoord.

Na nog twee Friese doelpunten kreeg John Versteeg van Dordrecht Lions het aan de stok met de scheidsrechter. Het resultaat was de gang naar de kleedkamer zodat het toch al uitgebluste Dordtse team het zonder zijn rust en ervaring moest doen en reikhalzend uitkeek naar het eindsignaal. Toen dat klonk prijkte er een fraaie 10-0 overwinning voor Heerenveen op het scoreboard. Ook na deze tweede verloren wedstrijd werd, net zoals in Tilburg, Dordrecht Lions door het thuispubliek uitbundig gecomplimenteerd voor de getoonde tegenstand. Met name de jonge Dordtenaar Luke Zwartbol, die dit seizoen van het NTC de overstap maakte naar zijn roots, viel die eer te beurt. Het begint overigens op te vallen dat met name in steden waar al langer ijshockey op dit niveau gespeeld wordt steeds meer publiek komt kijken naar wedstrijden tegen het team wat dit seizoen voor het eerst sinds jaren weer meespeelt in de Nederlandse eredivisie.

Hoewel Dordrecht Lions dit weekend tweemaal verloor had het geen direct effect op de ranglijst. Ze staan nog steeds vijfde en krijgen zaterdag 21 december (18:45 uur) de gelegenheid een plaats naar boven op de schuiven.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.