College werkt mee aan komst Primarkt

18 december 2013 door Hennie van der Zouw
College werkt mee aan komst Primarkt

DORDRECHT - Verbouwing Drievriendenhof voor nieuwe trekker in de binnenstad. Het college van Dordrecht wil meewerken aan de komst van een Primark in de Drievriendenhof. Deze winkelformule trekt naar verwachting veel (jonge) bezoekers naar de binnenstad. Om deze vestiging mogelijk te maken is het nodig de bestaande onderdoorgang Lenghenstraat-Museumstraat af te sluiten. Het college vindt dat daar goede argumenten voor zijn en wijkt daarom af van het advies van de welstandscommissie.

De eigenaar van het winkelcentrum Drievriendenhof, Syntrus Achmea, heeft een vergunning aangevraagd voor een interne verbouwing. Het bouwplan voorziet in de ontwikkeling van 4.900 m2 winkelvloeroppervlak aan de achterzijde van de Drievriendenhof, verdeeld over twee bouwlagen. Voor de beoogde winkelketen Primark is het belangrijk dat er één centrale in- en uitgang is. Daarvoor moet de huidige doorgang worden afgesloten. 
 
Trekker voor centrum 
Volgens het college is concentratie van winkels en schaalvergroting in het kernwinkelgebied noodzakelijk om de centrumpositie van de binnenstad in de regio te behouden.
 
De ontwikkeling van het Achterom-Bagijnhof en de vestiging van Saturn zijn daar voorbeelden van. Een vestiging van Primark zou een nieuwe trekker voor de binnenstad zijn. Aanpassing van de Drievriendenhof leidt er toe dat de passantenstromen verder geconcentreerd worden via de hoofdwinkelstraten, waaronder het Bagijnhof, de Visstraat en de Sarisgang. Adviesbureau BRO verwacht dat de komst van de Primark een positief effect zal hebben op de looproutes in de binnenstad. Ook de Vriesestraat zou hiervan kunnen profiteren. Gemeente en eigenaar onderzoeken of er een nieuwe bezoekersuitgang vanuit de parkeergarage richting Vriesestraat kan komen. 
 
Draagvlak 
Syntrus Achmea heeft het plan voor de Primark in Drievriendenhof al gepresenteerd aan de bestaande huurders en andere belanghebbenden. De Adviesraad voor de Detailhandel, het Platform Binnenstadsmanagement Dordrecht, de Stichting Centrummanagement Dordrecht, inclusief de vertegenwoordiging van de winkeliersvereniging Vriesestraat, en de Vereniging Commercieel Onroerend goed Binnenstad (VCOD) zijn allemaal positief over het plan, gezien het economisch belang voor de totale binnenstad. 
 
Bestemmingsplan 
Voor het afsluiten van de doorgang is het nodig af te wijken van het bestemmingsplan. Dit is een bevoegdheid van het college. 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.