Dordtdichtbij.nl bij eerste expositie in kapel van opkomende kunstenaars

22 december 2013
Dordtdichtbij.nl bij eerste expositie in kapel van opkomende kunstenaars

·  ·

DORDRECHT - Keramiek, speksteen en seleniet. Acryl, olieverf op paneel en acryl op doek. Dit alles was zaterdag te bewonderen in de Trinitatiskapel in Dordrecht. Hier kregen vijf opkomende kunstenaars de kans om hun kunstwerken te laten zien tijdens de eerste editie van “Talent Enzo” in Dordrecht.

“De ideeën ontstaan thuis of in mijn atelier”, vertelt Linda Kuijf, één van de beeldhouwers die trots vertelt over haar werken. Eén beeldhouwwerk trekt vooral de aandacht: een groot brok groen gesteente dat aan de onderkant verlicht wordt. Dit kunstwerk draagt de naam “Strand”. “Ik probeer te spelen met licht. Aan de linkerkant heb ik niks gedaan. Dit zijn de rotsen van het strand. Het middelste stuk stelt zand voor. Het deel dat wordt belicht heb ik heel dun geschuurd, zodat het licht kan doorlaten.”

Terwijl leerlingen van het Muziekonderwijscentrum de zaal vullen met vioolmuziek, staan de kunstenaars bescheiden naast hun werken. De bezoekers wandelen geconcentreerd langs de verschillende schilderijen en beeldhouwwerken terwijl hun handen een kop koffie omklemmen.

“Die druppels, lijkt net echt”, merkt een bezoeker op terwijl ze naar een schilderij van Jolande Tepas-Kamerman wijst. De ogen van de bezoeker glijden langs schilderijen van een man uit Tibet, een jongetje uit Equador en een vrouw uit Zuid-Afrika met een baby in haar armen. Dit schilderij heeft als thema: tienermoeders en aids. “Ik zag dit in de National Geographic staan en wilde het meteen schilderen. Ik ben meer van de plaatjes. Als ik een foto zie die mij aangrijpt, dan schilder ik het. Zo is dit schilderij ook ontstaan.”

Naast de schilderingen en beeldhouwwerken is er ook plaats gemaakt voor poëzie. Op dit rek wordt gespeeld met woorden in plaats van met licht, kleur of materiaal. Hier hangen A4-tjes bedrukt met woorden die zware onderwerpen zoals de dood beschrijven, maar er is ook ruimte voor luchtige onderwerpen. Onder de gedichten staat de naam Timco de Graaf, die tevens de initiatiefnemer van deze expositie is. “Ik schrijf nu ongeveer twee jaar gedichten. In gedichten kun je dingen kwijt die je in het echt niet uit. Ik wilde er al eerder wat mee doen en daarom vind ik het leuk dat ik het op deze manier kan laten zien aan de mensen.”

Aandachtig worden de gedichten gelezen door de bezoekers, die Timco complimenteren met zijn talent. “Het is voor een beginnend kunstenaar ontzettend lastig om bijvoorbeeld een galerie op te starten. Daarom wilde ik beginnende kunstenaars een podium bieden voor hun werken”, vertelt Timco terwijl de Trinitatiskapel zich blijft vullen met belangstellende bezoekers.

Beeldhouwster Linda Kuijf pakt pen en papier en begint met een glimlach te schrijven. “Verkocht” staat er. Ze heeft iemand gelukkig kunnen maken met haar strand van Brazilaans groen speksteen.

(Dordrecht.net volgt het werk van aankomend journalisten van de Hogeschool uit Tilburg. Zie ook hun berichten via twitter Dordt dichtbij ) 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.