Koffieshop ’t Geeltje moet sluiten

26 juli 2013

DORDRECHT - Koffieshop ’t Geeltje aan de Sint Jorisweg moet binnen twee weken zijn deur sluiten omdat de eigenaar zonder geldige vergunning softdrugs verkoopt. Dat blijkt uit het besluit van burgemeester A.A.M. Brok. De burgemeester voelt zich gesterkt door een uitspraak van de Voorzieningenrechter in Rotterdam. 

Op grond van de Opiumwet is het verboden drugs te verhandelen en te verkopen. Onder strikte voorwaarden worden coffeeshops gedoogd. Eén van de voorwaarden voor exploitatie van een coffeeshop is een exploitatievergunning op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Koffieshop ’t Geeltje beschikt niet meer over zo’n exploitatievergunning en krijgt die voorlopig ook niet. Dit vanwege een negatief advies van het Bureau BIBOB (beoordeling integriteit). Naar aanleiding van de afwijzing van de aanvraag voor een nieuwe vergunning had de eigenaar aan de Voorzieningenrechter gevraagd de coffeeshop te mogen blijven exploiteren. Die ging hierin niet mee vanwege het advies van Bureau BIBOB. Inmiddels is geconstateerd dat Koffieshop ’t Geeltje nog steeds open is en softdrugs verkoopt. Daarop besloot de burgemeester over te gaan tot sluiting. Als de eigenaar zijn zaak binnen twee weken niet zelf sluit, zal de gemeente dat doen op kosten van de overtreder, zo staat te lezen in het besluit. 
 
Aangescherpt
Het coffeeshopbeleid is twee jaar geleden aangescherpt. Een van de gevolgen is dat bestaande vergunningen zijn ingetrokken en coffeeshophouders elke twee jaar een exploitatievergunning moeten aanvragen en een gedoogverklaring. Daarnaast mogen coffeeshops zich niet meer vestigen binnen een afstand van 350 meter van een school voor vervolg-onderwijs. 
 
Strenger optreden 
Het optreden tegen koffieshop ’t Geeltje past in het strengere handhavingsbeleid. Het college van B&W heeft in het politiek akkoord (2010-2014) aangegeven, aandacht te hebben voor leefbaarheid en veiligheid.
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.