Nestor Nelleke de Smoker: 'De gemeenteraad van Dordrecht bestaat'

08 januari 2014
Nestor Nelleke de Smoker: 'De gemeenteraad van Dordrecht bestaat'

DORDRECHT - Nelleke de Smoker - fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Dordrecht - heeft de meeste dienstjaren in het Stadhuis achter haar naam staan. Daarom is zij vanaf 2010 de nestor van de raad. Zij volgde toen Henk Mostert op van de fractie ChristenUnie/SGP.

Het is traditie dat de nestor ook spreekt na de nieuwjaarstoespraak van de burgemeester. Een deel uit haar verhaal:

Criticasters  zeggen dat DE raad niet bestaat. De raad is immers samengesteld uit vertegenwoordigers van diverse politieke partijen, die per definitie het niet altijd met elkaar eens zijn. Dat is waar, kijk naar onze raad: 9 fracties die met elkaar het afgelopen jaar goed zijn voor vele vergaderuren, talloze kopjes koffie en als het echt laat wordt een bitterbal.

Het afgelopen jaar hebben we stevige onderwerpen behandeld: ik kijk toch even inhoudelijk terug: Richting Kiezen. Niet alleen een financiele discussie maar ook ruimtelijk. Ook Dordrecht heeft hier verliezen moeten nemen, maar door de integrale benadering met het college heeft de raad goed overzicht gekregen voor de komende periode. Nieuwe ronde, nieuwe kansen zullen we maar zeggen en als we als begin de definitieve komst van de bioscoop nemen, dan krabbelt Dordrecht langzaam maar gestaag uit de recessie.

Toch heeft de raad zich dit jaar als collectief laten zien in de gezamenlijke aktie om de intercityverbinding richting het zuiden van ons land proberen te behouden. Twee weken lang heeft de Dordtse raad geflyerd op het centraal station waardoor het ook onze bewoners duidelijk werd : Het gaat om iets.. en dat is niet de politieke kleur. Het  was samen politiek optrekken. Of deze aktie daadwerkelijk vruchten afwerpt is nog onzeker maar ons signaal vanuit de raad was duidelijk!

Niet alleen richting Tweede Kamer zijn we , tussen aanhalingstekens, ten strijde getrokken. Even inhoudelijk ging de Dordtse raad in gesprek met Provinciale Statenleden; een eyeopener voor beide zijden! Een voorbeeld van de raad buiten Dordrecht!

Het waren goede inhoudelijke stevige gesprekken, waarmee we als raad Dordrecht en Drechtsteden wederom op de kaart hebben gezet. Een greep uit de gespreksonderwerpen: Vervoer gevaarlijke stoffen, detailhandelsvisie, kantorenstrategie maar ook bevoegdheden van de Provincie. Dat is de raad buiten Dordrecht.. trots op de stad en ervoor staan. Dat is wat de burger van ons als raadsleden mag verwachten!

Het bezoek van de gemeenteraden Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom was ook een succes. In het kader van de Zuidwestelijke Delta discussie zeker voor herhaling vatbaar en ik weet, uit eigen bron,  dat er nu nog over dit bezoek van november gesproken wordt. We hebben als echte ambassadeurs onze stad getoond, we hebben onze aanpak besproken en vooral van belang we hebben een bodem gelegd voor samenwerking.

Dus de raad als collectief? Als het nodig is, kan het! Dit jaar komt er weer een mooie gelegenheid: het VNG congres; 2 dagen om Dordrecht en de Drechtsteden in de schijnwerpers te zetten.

En:

Raadsleden blijven altijd aanspreekbaar voor de burgers; zowel over de stoeptegel als over Jeugdzorg om maar een voorbeeld te noemen. Blijf betrokken als raadslid en blijf u bemoeien met de regionale samenwerking, zowel in de raad als in uw fractie.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.