Burgemeester Arno Brok bepleit betere samenwerking stad Dordrecht en regio in belang economie

07 januari 2014
Burgemeester Arno Brok bepleit betere samenwerking stad Dordrecht en regio in belang economie

DORDRECHT - ,,We brengen met een betere economische agenda de stad Dordrecht en de regio verder". Dat was een element uit de vierde nieuwjaarstoespraak van Arno Brok als burgemeester van Dordrecht.

Hij zei: "De economie wordt bepaald door het bedrijfsleven en het onderwijs en pas dáárna door overheden; alhoewel vele overheden ons ander willen doen laten geloven. In de faciliterende en ondersteunende zin kunnen gemeenten, maar vooral regio’s wél een stuwende rol vervullen. Het is een uitdaging om de economische agenda voor ons, op Drechteden niveau, verder in te kleuren.

De agenda heeft op dit moment nog te weinig focus en is te weinig geclusterd. Het laatste jaar zijn weliswaar bestuurlijk boeiende initiatieven in binnen- en buitenland ondersteund. Het maritieme profiel krijgt steeds meer accent en we zijn ons er steeds meer van bewust dat onze regio hét verschil maakt. Toch is het de uitdaging om de economische agenda de komende jaren ook dé plaats te blijven geven die het verdient want daarmee brengen we stad en regio verder".

Hij vervolgde: "Onze unieke stad en regio kunnen aan kracht winnen als we doorgaan met het leggen van verbindingen met andere gebieden. Met Rotterdam, met Brabant en Zeeland. Het congres van de Vlaams Nederlandse Delta was het afgelopen najaar voor velen inspirerend. De aanwezigheid van velen uit uw raad deed mij deugd. Dat geldt ook voor de bezoeken vanuit Brabant en Zeeland vanuit het bedrijfsleven en bestuurders aan onze regio en omgekeerd".

Middenstand en detailhandel
De burgemeester wees erop dat het aantal winkels in de Drechtstreek daalt: één op de elf zaken is gesloten.

Hij zei over leegstand: "Ten aanzien van de leegstand in de binnenstad is er al veel geschreven en gezegd in het afgelopen jaar. Ondernemers, bewoners, de gemeente ; allen trachten we om onze prachtige historische stad levendig te houden en de binnenstad was met recht speerpunt van beleid tijdens de afgelopen coalitieperiode".

"Toch gaan de problemen niet aan ons voorbij. Het aantal winkels in de Drechtsteden is de afgelopen vijf jaar met 9% gedaald en de leegstand nam toe van 4.6 naar 7.1 %. De kleine zelfstandige winkeliers sluiten de deuren in verband met de vergrijzing en gebrek aan opvolging".

BRO stelt in een onderzoek dat het hoofdwinkelcentrum versterkt moet worden en ondanks de problemen, krijgt onze binnenstad meer aandacht én profiel. Evenementen, herinrichting en dynamiek nemen toe. De echte duurzame initiatieven komen natuurlijk van ondernemers zelf! Verhuizers en nieuwkomers laten zien dat er positieve ontwikkelingen zijn. Vooral ook in Dordrecht.

Het gemeentebestuur heeft oog voor de middenstand en detailhandel. Het is een sector waar heel hard wordt gewerkt. Dit geldt ook voor de horeca!

De toeristencijfers tonen dat men enthousiast is over Dordrecht. Per jaar trekt de stad 2.4 miljoen toeristische bezoeken per jaar. Met 25 % meer bezoekers in de afgelopen 6 jaar en 58 % meer bezoeken blijkt dat men niet eenmalig naar Dordrecht komt, maar ook terúg komt ! Dat is belangrijk, want dat betekent dat er over je wordt gepraat en dat is in dit geval uiterst positief.

Aan het begin van zijn toespraak stond Brok nog stil bij 1914-2014: Vooral in Belgie herinnert nog veel aan de grote of eerste wereldoorlog.

Foto: Fokko van der Straaten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.