Wintercircus ROYAL gooit in Dordrecht handdoek in de ring

06 januari 2014
Wintercircus ROYAL gooit in Dordrecht handdoek in de ring

DORDRECHT - Inmiddels berichten ook landelijke sites, zoals circusweb, dat het Dordtse kerstcircus na 25 jaar verleden tijd is. Om dat te symboliseren krijgt burgemeester Arno Brok nog wel iets aangeboden.

Het verhaal over de wereld van de mensen van het circus:

De handdoek gaat in de ring

DORDRECHT – “Bij ieder circus zijn er wel problemen”, reageert Joop Teuteberg op onze vraag hoe het nu zit met de toekomst van een van de eerste en oudste Kerstcircussen van Nederland. De laatste twee jaar heeft Circus Royal alles op alles gezet om een fantastisch kerstcircus te presenteren, en zeker dit jaar was het weer een topprogramma.

Desondanks vielen de verkoopcijfers enorm tegen. Zo erg, dat het nu voorgoed afgelopen is met Circus Royal. Antonie Teuteberg: “Ik heb geprobeerd om mijn moeders kindje voort te zetten, doch door oude schulden en door moeizame betrekkingen hier en daar is het ons niet gelukt. Aan de mensen om ons heen heeft het zeker niet gelegen. De rek is er uit, de handdoek gaat in de ring”.

Teuteberg in schijnwerpersDe eerste verhalen kwamen bij Circusweb ter ore, een reden om eens bij de directie van Circus Royal zelf te gaan horen hoe het zit. Joop Teuteberg: “Moet eerlijk zeggen dat de roddels mij al lang niet meer raken temeer dat ik in het verleden aangeboden heb om eerlijk overal antwoord op te geven. Het is een feit dat er problemen zijn maar welk circus heeft die niet?

We hebben geprobeerd om onze naam weer op de rails te krijgen door twee jaar een voor ons een top programma neer te zetten en dit jaar de vruchten van te pakken dit is niet gelukt daarom gaan wij niet door met het kerstcircus denk ook niet dat wij moeten ingaan in de diplomatie van het hoe en waarom daar dat zaken zijn waar niemand iets mee te maken heeft.

Alleen de mensen die dit drama van dichtbij mee gemaakt hebben met alle excuses naar alle mensen die de dupe van dit gebeuren zijn geworden. En dan bedoel  ik speciaal de arbeiders en muzikanten. Over artiesten die een top gage hebben kunnen we discussiëren,  daar ik in het verleden ook achterstand had bij echte grote zaken maar daar kies je als artiest zelf voor en zeker circusartiesten”.

Betaald met inventaris

Sommige circusartiesten die optraden bij Royal zijn met een gedeelte van de circusinventaris betaald, sommige onderdelen zijn al weer te gelde gemaakt. Op die manier is een gedeelte van de schuld vereffend. Alles in goed overleg met de artiesten. Zeker nu er geen plannen meer zijn om volgend jaar door te gaan het met circus kon er een deal worden gemaakt. In tegenstelling tot de meeste andere circussen waar Antonie naar kijkt, staan alle materialen en alle spullen op naam van de familie Teuteberg.

De familie is nu volledig geruineerd en staat met lege handen, en is zelf de wanhoop nabij. Nog drie dagen, en dan zijn de laatste spullen weg. Morgen komt nog een deel op Marktplaats te staan, daar kunnen dan weer wat privé rekeningen van worden betaald, zoals gas en huur. 

Top drie van Nederland

Antonie Teuteberg: “ Ik heb weinig meer toe te voegen aan de woorden van mijn vader, buiten het feit dat we gewoon weer een GOED programma hadden, een TOP orkest, een geweldige crew.
Ik heb geprobeerd om mijn moeders kindje voort te zetten doch door de oude schuld en oud zeer is dit gewoon weg niet meer te doen, onhaalbaar.

Antonie memoreert nog aan alle strubbelingen en problemen die de laatste jaar voorbij zijn gekomen, waarop het er toch niet eenvoudiger op werd. Hoe sterk moet je dan nog in je schoenen staan, en hoeveel rek zit er dan nog in? Antonie: "Aan onze mensen om ons heen heeft het zeker NIET gelegen. Qua uitstraling, show, entourage en zeker sfeer waren we weer 1 van de 3 besten van Nederland, al zeg ik het zelf. Het is never zo mooi geweest als dit jaar! Met pijn in mijn hart zeg ik gewoon, het is mijn vrouw en ik niet gelukt om de zaak te redden. En hierbij laten we het ook en vandaar hebben we alles weg gedaan". 

Toekomst

Wel zijn we te boeken als Clowns trio/duo maar never meer met een wintercircus Royal. Laat deze 25ste editie” ondanks het falen op financieel vlak van mij en mijn vrouw” een ode zijn aan mijn moeder en vader want die waren wel  één van de eersten met een kerstcircus en hebben het altijd ( op de laatste jaren na) goed voor elkaar gehad. De handdoek gaat in de ring….

Cultureel erfgoed

Vrijdagochtend wordt de bekende entree deur van Circus Royal met in glas en lood het wapen van Dordrecht overhandigd aan de gemeente Dordrecht, in de persoon van Burgemeester Brok, als dank voor de steun in voor- en tegenspoed van Circus Royal. De burgemeester refereerde onlangs nog naar het stukje immaterieel cultureel erfgoed dat wij altijd zijn geweest. We hopen dat dit, in wat voor vorm dan ook voor de toekomst behouden blijft.

Kerstcircus Royal in Dordrecht stelt ons ieder jaar weer voor verrassingen. Niet door het altijd gezellige programma, de sfeervolle tenten, de grote hoeveelheid dieren of de grappen en grollen van Los Ginos, maar door de schijnbaar eeuwigdurende soap die altijd rond dit  circus hangt. Je kunt er haast niet meer omheen.

Hooggeeerd publiek

Zelfs de lokale televisiezender RTV Dordrecht kon er niet meer omheen en maakte vorig jaar een reportage, die meteen nr. 1 werd van alle lokale reportages die gemaakt worden in een jaar. De OLON reikte hiervoor een prijs uit waardoor de lokale tv zender de complete soap nogmaals uitzond. Een eeuwigdurende strijd tussen de belastingen, de gemeente en het betreffende circus zorgt voor een tsunami aan gratis naamsbekendheid. "Hooggeeerd publiek, als u op het onderstaande plaatje van Joop Teuteberg klikt, kunt u doorklikken naar alle afleveringen op Youtube. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.