Drechtsteden aan de slag met 'Nieuwe Werk Kracht'

13 januari 2014

DRECHTSTEDEN - Op dinsdag 14 januari gaan circa 250 werkzoekenden uit de regio Drechtsteden op een andere manier op zoek naar een baan: met Nieuwe Werk Kracht. De Drechtsteden is de eerste regio in Nederland waar Nieuwe Werk Kracht in een pilot wordt ingezet, samen met de Sociale Dienst Drechtsteden.

Walter Bak, hoofd Front-Office Werk & Inkomen van de Sociale Dienst Drechtsteden heeft zich er sterk voor gemaakt : "Sociale Dienst Drechtsteden ontplooit en ondersteunt veel initiatieven om mensen te helpen bij het vinden van werk, zodat ze verder kunnen en niet meer afhankelijk zijn van een uitkering. Nieuwe Werk Kracht is zo'n initiatief. Het innovatieve van het programma is erg aansprekend. Het gaat uit van de eigen kracht en potenties van de werkzoekende, niet zozeer van wat je in het verleden hebt gedaan. Ook wordt de nadruk gelegd op het benutten van je eigen netwerk, onder andere via sociale media. Dat is iets wat helemaal aansluit bij de tijdgeest.”

Nieuwe Werk Kracht is een initiatief van drie ondernemers, met een grote ambitie: de werking van de arbeidsmarkt moderniseren. Léon van Batenburg, de directeur, is één van hen: “De maatschappij ontwikkelt zich in een sneltreinvaart, de arbeidsmarkt werkt nog als een stoomlocomotief. Voor een deel komt dit door starre wet- en regelgeving. Je kunt als werkgever niet zomaar even iemand inschakelen voor een bepaalde klus. Deze pilot is een begin om het anders te doen.

Daarbij maken we gebruik van de onomkeerbare ontwikkeling: elkaar informeren en vinden via sociale media. Iets wat mensen in hun vrije tijd allang doen, zoals bij online aankopen of het boeken van een reis. Je leest referenties op internet, voordat je een beslissing neemt. Bij Nieuwe Werk Kracht hebben we iets vergelijkbaars opgezet voor de arbeidsmarkt, zodat mensen elkaar gaan helpen en uitdagen bij het vinden van een baan.”

De pilot in Drechtsteden is in eerste instantie nog kleinschalig. In januari zijn er vier startbijeenkomsten voor telkens ongeveer 60 werkzoekenden die ingeschreven staan bij de Sociale Dienst Drechtsteden. Zij worden persoonlijk begeleid door een werkcoach van Nieuwe Werk Kracht. Een maand later volgen nog eens 250 werkzoekenden.

Léon van Batenburg: “We geloven in ons concept en zetten ons volledig in om hen te helpen bij het vinden van werk waar ze blij van worden. Tegelijkertijd realiseren we ons dat niet alles direct goed zal gaan. Ons sociale online platform wordt bijvoorbeeld momenteel nog technisch verfijnd. We beginnen bewust klein, zodat we werkzoekenden zorgvuldig kunnen begeleiden bij de werkwijze van Nieuwe Werk Kracht.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.