FC Dordrecht gaat als eerste Betaald Voetbal Organisatie slaapgedrag spelers monitoren

16 januari 2014
FC Dordrecht gaat als eerste Betaald Voetbal Organisatie slaapgedrag spelers monitoren

DORDRECHT - Koploper Jupiler League zet SlaapID-sensor in voor optimalisatie prestaties

Voeding, fysieke gesteldheid, kleding, schoenen etcetera: alles wordt onder de loep genomen om tot betere sportprestaties te komen. Nachtrust en slaap echter blijven daarbij vrijwel altijd onderbelicht. Terwijl slaap een essentiële rol speelt in, onder andere, het herstel van het lichaam. FC Dordrecht gaat als eerste Betaald Voetbal Organisatie het slaapgedrag van zijn spelers in kaart brengen.
 
Diverse buitenlandse onderzoeken laten zien dat de juiste slaapsituatie van een topsporter een evidente rol speelt in het behalen van optimale prestaties. Voorzitter Ad Heijsman over deze nieuwe ontwikkeling: “Het blijkt dat een goede nachtrust de aanmaak van een natuurlijk groeihormoon bevordert. Dat groeihormoon stimuleert het herstel en de groei van spieren en botten. Goed slapen kan de prestaties daarom aanmerkelijk verbeteren. Daarentegen kan een mindere slaap of een onregelmatig ritme de prestaties behoorlijk achteruit doen gaan. Dit interesseerde ons dusdanig dat wij in contact zijn gekomen met Maarten Stoffels van Sleeptrade. Hij biedt een uniek programma waarin wij op eenvoudige wijze achter de slaapidentiteit (SlaapID) van een speler kunnen komen.”
 
Maarten Stoffels legt uit hoe dat SlaapID precies in kaart wordt gebracht: “De spelers slapen een bepaalde periode in hun eigen bed met een SlaapID-sensor op hun borst. Deze registreert nauwkeurig het slaapgedrag, de slaaphouding plus het slaapklimaat en -ritme van een speler. Niet alleen zien we dan in welke houding, welk ritme en hoe (on)rustig en warm een speler slaapt; we zien ook of het slaapgedrag anders is voor wedstrijden, direct na wedstrijden of tijdens trainingsdagen. Met de resultaten van, onder andere, dit onderzoek kunnen we aanpassingen doen in de slaapomgeving van de speler om zodoende zijn nachtrust te verbeteren.” 
Mocht er sprake zijn van een slaapstoornis, dan wordt gebruikt gemaakt van de Somnio slaaptherapie van dr. Winnie Hofman. Naast haar behandelpraktijk voor slaapproblemen is zij als slaapwetenschapper verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
 
Technisch manager van FC Dordrecht Marco Boogers over het onderzoek dat medio januari 2014 is gestart: “In de hedendaagse en snel veranderende sportwereld kan een kleine verbetering in de omstandigheden van spelers net het verschil maken. Daarom grijpen wij bij FC Dordrecht innovaties aan om dat verschil ook te kunnen maken. Het SlaapID-onderzoek past hier naadloos bij. We zijn heel benieuwd naar de eerste bevindingen.”
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.