ReelandRoots, een wandelroute met historische verhalen over Reeland

16 januari 2014
ReelandRoots, een wandelroute met historische verhalen over Reeland

DORDRECHT -  Wie de afgelopen week door de wijk Reeland heeft gelopen of gefietst, heeft misschien de nieuwe felgekleurde bordjes aan de lantaarnpalen gezien. Er staan een oude foto’s van de wijk op en QR-codes. Die QR-code kun je scannen met een smartphone. Je krijgt dan een stukje van een verhaal te zien, en hoe meer codes je scant hoe completer het verhaal.

De verhalen maken deel uit van het nieuwe kunstproject ReelandRoots, een route met historische verhalen over Reeland. 
 
In het voorjaar van 2014 wordt het project feestelijk opgeleverd, maar de wandelroute is nu al te volgen.
 
Project ReelandRoots
ReelandRoots is een vervolg op het project van Diederik Klomberg uit 2002 waarbij bewegende beelden in glazen stoeptegels te zien waren. Een werk dat de vijf verschillende buurten van Reeland verbond. 
 
Omdat de foto’s langzaam vervagen, kwam cultureel ondernemer en wijkbewoner Hans Jansen Maneschijn met het idee om de verdwijnende beelden opnieuw te laten zien via QR codes. Het Dordrechts Museum vond dit een goed idee, maar wilde ook iets nieuws aan het project toevoegen. Daarom zijn de Dordtse kunstenaars Nico Parlevliet en Manuela Porceddu benaderd, die eerder bij Reeland-projecten betrokken waren. 
 
5 wijkverhalen
Parlevliet en Porceddu herschreven bestaande verhalen en legenden uit de wijk tot vijf prachtige verhalen. Zij vroegen enthousiaste wijkbewoners om de verhalen voor te lezen, en legden alles vast in sfeervolle en humoristische animaties. 
Elk verhaal is vervolgens in vijf stukjes opgedeeld, zodat er 25 verhalenstukjes ontstonden. De verhalen zijn zo geschreven dat het mogelijk is om de stukjes onderling te mixen. Het verbindt zo de vijf buurten en onderstreept hiermee het 'Reeland-gevoel'.
 
25 lantaarnpalen
Verspreid over de wijk vind je op 25 lantaarnpalen een bordje met een historische foto van de plek waar je op dat moment staat. Door de QR-code op het bordje te scannen is een deel van een verhaal te zien. Na vijf bordjes is een verhaal compleet. Bij het zesde bordje begint een nieuw verhaal. Op de website van het project www.reelandroots.nl is te zien waar de bordjes zich bevinden.
Iedere keer als je door de wijk loopt en de QR-codes scant krijg je een ander verhaal te horen, de stukjes verhaal worden op willekeurige wijze en steeds anders gemixt.
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.