Wethouders Dordrecht, Zwijndrecht én Papendrecht reiken gezamenlijk eerste Vrijwilligers Passen 2014 uit

20 januari 2014 door Hennie van der Zouw
Wethouders Dordrecht, Zwijndrecht én Papendrecht reiken gezamenlijk eerste Vrijwilligers Passen 2014 uit

DRECHTSTEDEN - Wethouders uit Dordrecht, Zwijndrecht én Papendrecht reiken vrijdag 24 januari gezamenlijk de eerste Passen van 2014 uit. Wethouders Harry Wagemakers, Elbert Vissers en Herman Nieuwstraten reiken op vrijdag 24 januari aanstaande vanaf 14.00 uur de eerste ‘jubileum’-VrijwilligersPassen uit. Zij doen dit tijdens de extra feestelijke nieuwjaarsreceptie van het Samenwerkingsverband Sociaal Kultureel Werk (SSKW), aan de Spuiweg 93 te Dordrecht.

10 Jaar VrijwilligersPas – een kijkje achter de schermen
Het SSKW is de non-profit organisatie die de vrijwilligers en hun organisaties in Dordrecht en Zwijndrecht al gedurende 30 jaar ondersteunt. Vijf dagen per week staat de deur voor hen open. De vrijwilligers lopen binnen voor drukwerk, om apparatuur te huren, een training te volgen of om advies te vragen. Op de Spuiweg kunnen ze altijd terecht, ook om vrijwilligersvacatures op te geven, een vergaderzaal te reserveren of voor ‘een luisterend oor’. En natuurlijk ook om VrijwilligersPassen op te halen.

“Tien jaar VrijwilligersPas”, bij het SSKW zijn ze er trots op,! Die Pas is een bedankje voor de vrijwilligers. Maar eigenlijk is de Pas ook een beetje van de medewerkers van het SSKW. Zo voelt het tenminste, want ze zijn al 10 jaar lang bijna allemaal bij de productie van de Pas betrokken.
Het begint meestal na de zomervakantie. Dan gaat Anja mailen en bellen met ‘oude’ en ‘nieuwe’ aanbieders van kortingen. “De ondernemers zijn altijd verbaasd dat wij gratis een advertentie voor ze maken en dat die ook gratis wordt geplaatst in de brochure”, vertelt zij. De acquisitie, het ontwerpen van nieuwe advertenties en de communicatie met de aanbieders kosten aanzienlijk meer tijd dan in het begin. Dat komt omdat er nu bijna drie maal zoveel aanbieders zijn.

Ivo is de nieuwste aanwinst in een rij van ontwerpers die de Pas, advertenties en brochure hebben vormgegeven. Hij maakt “juweeltjes van advertenties” volgens Anja. In november verwerkt haar collega Hacer de gegevens van duizenden vrijwilligers in haar PasHouders-bestand. In januari worden de namen van de PasHouders op de passen geprint. En in de drukkerij zijn Steef en Rob twee weken bezig met het produceren van stápels drukwerk voor de brochure, die vervolgens door Marie-Louise met behulp van een indrukwekkend ogende inbindmachine worden verzameld en geniet. “Dat wij de Passen en de brochure in onze eigen drukkerij drukken, is een van de redenen dat we de Pas voor een redelijke prijs kunnen aanbieden”, vertelt Anja trots. Ineke en Tonny zorgen ervoor dat het hele proces goed verloopt en Sharmila en Kees helpen overal waar zij nodig zijn. Kortom, een indrukwekkende teamprestatie.

10 Jaar VrijwilligersPas – een bedankje namens iedereen
‘Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving’, een minstens 10 jaar oude zin die nog steeds relevant is. Dat blijkt wel uit de diversiteit van organisaties die hun vrijwilligers bedanken middels een VrijwilligersPas. Iedereen kent wel de geijkte sectoren, zoals bejaarden-, zorg- en verpleeghuizen, zangkoren, sportclubs e.d.  Maar ook initiatieven als Dordrecht Plastic Tas Vrij en Platform Duurzaamheid  kunnen niet functioneren zonder vrijwilligers. Om hen voor hun inzet te bedanken, heeft het SSKW 10 jaar geleden op eigen kosten de Pas opgestart. Een aantal jaren later groeide de Pas ‘uit haar jasje’ en kwam er subsidie van de gemeentes.
Zoals vrijwilligers het cement zijn van de samenleving, zo vormen winkeliers en culturele organisaties de basis van de VrijwilligersPas! Dankzij hèn ontvangen de PasHouders leuke kortingen en vrijkaartjes.

10 Jaar donateur
Daarom wil het SSKW op deze plaats alle aanbieders bedanken! Al diegenen die nú of in het verleden voor langere of kortere tijd hebben meegedaan. In de kortingsbrochure is dit jaar zelfs een ereplaats ingeruimd voor de aanbieders die al 10 jaar onafgebroken korting of vrijkaartjes geven aan pashouders. Dit zijn het Jazzpodium, FC Dordrecht, Bibelot, Rijwielcenter Vietsch, Holster, Isendoorn, Van Gemert, Van Eynsbergen, Van Rees, Van der Linden, DCH, het Biesboschcentrum en het Archeon.

Feestelijke uitreiking door wethouders-trio
De Papendrechtse wethouder Herman Nieuwstraten vindt het vrijwilligerswerk zo belangrijk dat ook hij graag bij de uitreiking aanwezig wil zijn. Samen met zijn collega’s uit Zwijndrecht en Dordrecht zal hij dit jaar enkele Passen aan plaatsgenoten uitreiken. De receptie wordt opgeluisterd door een optreden van de flamboyante musicus Leo Schellinger & Friends; de wanden zijn versierd met de mandala’s van Wilma Eras en de hapjes worden dit keer verzorgd door Nannings Catering.

Nieuwe coördinator SSKW
Na een dienstverband van ruim 30 jaar vertrekt Tonny Klarenaar binnenkort als coördinator van het SSKW. Na een grondige sollicitatieprocedure is Lita Harpe uit ruim honderd sollicitanten gekozen als nieuwe coördinator. Zij heeft diverse (ook leidinggevende) functies vervuld in de sectoren Zorg & Welzijn en in het Hoger Onderwijs. Lita: “Ik kijk er naar uit om kennis te maken met de leden, de vrijwilligers en alle relaties van het SSKW. Daar ben ik wel even mee zoet!”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.