Albert Schweitzer Ziekenhuis krijgt predicaat TopZorg borstkanker

31 oktober 2013
Albert Schweitzer Ziekenhuis krijgt predicaat TopZorg borstkanker

DORDRECHT - Dertig Ziekenhuizen, waaronder het Albert Schweitzer Ziekenhuis, kregen van zorgverzekeraar Menzis het predicaat TopZorg voor de behandeling van borstkanker. Het predicaat geldt voor het jaar 2014. De wensen en eisen die patiënten stellen aan de zorg die ze krijgen, staan voorop in het toekennen van het TopZorg predicaat. Er is daarom nauw samengewerkt met de Borstkankervereniging Nederland. Ziekenhuizen die niet voldoende waardering van patiënten krijgen, komen niet in aanmerking voor TopZorg.

Wens van patiënt voorop
Bij het toekennen van TopZorg heeft Menzis naast criteria voor medische kwaliteit vooral de wensen en ervaringen van de patiënt als uitgangspunt genomen. Daarom is het hebben van het Roze lintje in de Borstkanker Monitor van de Borstkankervereniging een belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van het TopZorg predicaat.

TopZorg borstkanker
Borstkanker of het vermoeden ervan heeft veel impact. Een knobbeltje in de borst of een positieve uitslag van de borstkankerscreening kan grote ongerustheid veroorzaken. Het is dan van belang snel duidelijkheid te krijgen: is er sprake van kanker of is het onschuldig? Daarom kan men in een TopZorg ziekenhuis binnen een week terecht op de mammapoli. Ook is de psychosociale begeleiding goed geregeld: de behoefte van de patiënt wordt systematisch in kaart gebracht en een klinisch psycholoog maakt deel uit van het behandelteam. Het ziekenhuis biedt daarnaast ook directe reconstructie van de borst in eigen huis aan, door een ervaren plastisch chirurg die vast onderdeel uitmaakt van het mammateam.

Menzis TopZorg
Menzis heeft de TopZorg-aanbieders voor de behandeling van borstkanker uitsluitend geselecteerd op basis van openbare gegevens. Daarbij is gebruik gemaakt van criteria uit verschillende bronnen. Het gaat om NBCA/Zichtbare Zorg, Borstkankermonitor, CQI en wachttijdinformatie. Er is nadrukkelijk rekening gehouden met de zienswijze van de Borstkanker Vereniging Nederland. Ziekenhuizen die voldoen aan deze criteria hebben het TopZorg predicaat gekregen. Het hebben van het TopZorg predicaat laat zien dat het ziekenhuis verder kijkt dan de behandeling en de mens centraal stelt door speciale aandacht te geven aan nazorg, omgeving van de patiënt en het geven van informatie.

In 2008 begon Menzis met TopZorg. Ziekenhuizen met een TopZorg-contract worden extra beloond. Borstkanker is één van de elf TopZorg behandelingen, naast amandelen, darmkanker, fysiotherapie,

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.