Overlastaanpak Colijnstraat succesvol

14 december 2011

DORDRECHT - De aanpak van de overlast in de Colijnstraat is een succes. Dankzij een pakket aan maatregelen zoals een alcoholverbod, extra toezicht, wegafsluitingen en huisbezoeken is het aantal meldingen van overlast met 34 % afgenomen. Om het succes vol te houden moet er nog veel gebeuren, zo concludeert de Taskforce Overlast in de Openbare Ruimte. De resultaten zijn besproken tijdens een bezoek aan de Colijnstraat door burgemeester A.A.M. Brok, wethouder R.E.C. Reynvaan, districtschef A.G. Sijtsma van de politie en officier van justitie W.J. van Natijne. 

Spreiding 
De Taskforce Overlast bestaat uit de Gemeente, Wooncorporaties Trivire en Woonbron, Politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en zorginstellingen. Zij trekken gezamenlijk op bij de aanpak van de overlast in de Colijnstraat. Die intensieve aanpak heeft wel geleid tot enige spreiding van drugshandel over andere locaties in Dordrecht. Ook daar treden gemeente en politie samen tegen op. Eén van de nieuwe maatregelen is de verbouwing van de Foyer in de Colijnstraat voor jongeren tot een voorziening met 24-uur toezicht. 

Doel gehaald 
In de Colijnstraat was sprake van ernstige overlast, onder meer door criminaliteit, drugshandel en geluidsoverlast van groepen op straat. Bij de start van de Taskforce was het streven om in een jaar tijd het aantal meldingen van overlast bij de politie terug te dringen met 25 %. Dat doel is dus ruim gehaald. Zowel de professionals als de bewoners van de Colijnstraat en omgeving ervaren dat er minder overlast is, en dat de overlast minder ernstig is. Bij de aanpak van de overlast in de Colijnstraat gaat het enerzijds om strenge handhaving, en anderzijds om overlastplegers op een ander spoor te krijgen, door begeleiding richting scholing, werk of hulpverlening. 
 
Maatregelen 
Die dubbele aanpak vertaalt zich in maatregelen als preventief fouilleren, cameratoezicht, wegafsluitingen om drugsrunners te hinderen, zero tolerance bij woonoverlast, maar ook huisbezoeken en werktrajecten. De komende tijd komen daar nog nieuwe maatregelen bij, zoals een scherper toewijzingsbeleid voor vrijkomende woningen, en de doorontwikkeling van de Foyer. 
 
Foyer 
De realisatie van de nieuwe toegang voor de jongerenfoyer in de Colijnstraat, inclusief 24-uurstoezicht, is een belangrijke stap in het structureel terugbrengen van de rust op straat. Woonbron investeert in een nieuwe entree voor de Foyer-gebouwen waardoor de veiligheid nog meer wordt gewaarborgd. Verder werkt Woonbron intensief mee aan de huisbezoeken in de buurt. ,,We zijn erg blij dat onze aanpak werkt. Samen met onze partners zoals de gemeente en politie moet de Colijnstraat een mooie en rustige woonstraat worden en blijven, met ruimte voor verschillende bewoners”, vertelt Arthur Oerlemans, directeur van Woonbron Dordrecht. 
 
Toekomstperspectief 
De Taskforce pleit ervoor de huidige aanpak door te zetten in 2012. ,,Als de aandacht van gemeente, justitie en politie nu verslapt, verdwijnt het succes als sneeuw voor de zon’’, aldus wethouder Rinette Reynvaan. ,,Het gaat er om het vertrouwen van de bewoners vast te houden.” Voor de verdere toekomst verwacht de gemeente veel van stedenbouwkundige ingrepen in Crabbehof-Noord, en van het vergroten van de zelfredzaamheid van bewoners.
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.