Historisch onderzoeker Arie Nelemans wil kunstkerk als vaste expositieplek Dordtse Synode

22 januari 2014
Historisch onderzoeker Arie Nelemans wil kunstkerk als vaste expositieplek Dordtse Synode

DORDRECHT -  De gemeente Dordrecht doet er goed aan om ook 'de Kunstkerk' aan de Museumstraat te gaan in zetten als permanente plek voor expositie rond de Dordtse Synode van 1618-1619. Historisch onderzoeker Arie Nelemans bepleit dit idee. De gemeente Dordrecht is op allerlei manieren, met andere partners, al bezig om na te denken hoe in 2018 en 2019 de internationale bijeenkomst van toen kan worden herdacht.

Vierhonderd jaar Dordtse Synode staat voor meer dan een kerkelijke vergadering. Ook werd de basis gelegd voor de Statenbijbel en de Nederlandse taal. Het gebouw 'De Kloveniersdoelen' was eens de vergaderplek, maar dat pand is in de negentiende eeuw gesloopt. Alleen een plaquette aan de Doelstraat, die nog werd onthuld door SGP/ChristenUnie raadslid Henk Mostert herinnert nog aan de historische plaats.

Door Arie Nelemans:

"Allereerst wil ik nog even mijn idee hier plaatsen. Is het niet mogelijk dat de gemeente Dordrecht de Kunstkerk (voormalige Oud Gereformeerde Gemeente) zal gaan gebruiken als permanente tentoonstelling van de Nationale Synode.

Ik weet wel dat de Synode een plaatsje krijgt in 'Het Hof', maar mijn inziens moet dat groter opgezet worden. De kerk is ongeveer even groot als de voormalige Kloveniersdoelen.

De kerk is al eigendom van de gemeente Dordrecht, dus die hobbel is al genomen. Uiteraard zullen er wel kosten gemaakt worden, maar volgens mij zullen hier veel mensen op afkomen, zowel mensen uit het binnenland en buitenland. Als voorbeeld kunnen we de tentoonstelling van Calvijn noemen in de Grote Kerk een tijdje geleden. Zo zet je Dordt op de kaart.

In het stadsarchief is nog wel materiaal aanwezig over de Synode, ik zelf heb aan het archief een boek verkocht van de Haagsche Conferentie uit 1611, waar het gaat over de Remonstranten en contra-remonstranten.

Dit boek heeft aantekeningen en een handtekening van ds. Asselenbergh, een synodelid.

Ik zelf heb ook enkele boeken uit die periode, die mogelijk niet op het archief aanwezig zijn.

Plaatsen, waar de synode is geweest.

  1. De Grote Kerk, daar is de eerste en laatste vergadering van de synode in gehouden, uiteraard is het gebouw in die tijd niet veranderd als gebouw, wel is er niet veel meubilair meer over uit die tijd. Wel is er in het transept een groot gebrandschilderd raam, waarin de Synode afgebeeld wordt.

De preekstoel, die toendertijd in de kerk stond is in 1756 naar de Nieuwkerk verplaatst, en in 1961 verkocht aan de Hervormde Gemeente te Oudewater, waar hij nu staat. Zie ook mijn boek, Hic Condictur. De Graven van de Nieuwkerk.

De deelnemers gingen ook daar op zondag naar de kerk.

Ook is er nog een graf van ds. Besius, die in die tijd in Dordrecht leefde, zoek ik nog verder uit.

  1. In de Augustijnenkerk zijn vier synodeleden begraven, ook daar is de kerk weinig veranderd, de preekstoel die er nu is, was er toen ook al in de kerk. Ook hier kerkten de synode. Er zijn plaquettes van de synodeleden. Zie mijn boek Sepulture ofte Graftboeck van de Augustijnenkerck
  2. De Nieuwkerk, in deze kerk is de bekende ds. Balthazar Lydius begraven, helaas is deze kerk niet geschikt voor een bezichtiging, of men moet tussen de keukens doorlopen.
  3. De Doelstraat met een plaquette van de synode.

Verder kunnen we ook mogelijk in overleg gaan met boekhandels.

Ook heb ik contact gelegd met het Nederlands Bijbelgenootschap, die een curieus boek hebben dat eigendom is geweest van ds. Baltarzar Lydius en ds. Abraham Costerus.

Deze laatste was vroeger predikant op Hooge en Lage Zwaluwe, waar mijn familie vandaan komt. Deze man heeft veel betekend voor de synode. Ook daar heb ik een origineel boek van."

(Arie Nelemans, 21 januari 2014)

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.