Beter voor Dordt model voor succesvolle lokale partij in half acht journaal van RTL nieuws (met video)

25 januari 2014
Beter voor Dordt model voor succesvolle lokale partij in half acht journaal van RTL nieuws (met video)

DORDRECHT –  RTL nieuws zette in het zaterdag half acht journaal Beter voor Dordt (BVD) neer als een landelijke model voor een opvallende locale partij.  Als één van de grootste lokale partijen in Nederland had de partij uit Dordrecht  op de nieuwsredactie van RTL in Hilversum de aandacht getrokken pakweg twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014.

Verslaggever Jeroen Wetzels keek hoe Dordrecht ervoor stond vier jaar nadat Beter voor Dordt met 15 van de 39 zetels de macht had gegrepen in de gemeenteraad van Dordrecht. Hij sprak in Dordrecht BVD-voorman Piet Sleeking, journalist Hans Berrevoets en mensen op straat in de binnenstad van Dordrecht. Bij de aankondiging van het nieuws was al een slogan van de partij zichtbaar: ,,Beter voor Dordt ook Beter voor U”.

In het college van burgemeester en wethouders kreeg BVD in 2010 drie zetels, met lijsttrekker Piet Sleeking ook nog als eerste locoburgemeester.  ,,Wat verklaart het succes van de lokale partijen”, zo vatte wethouder en politiek leider Piet Sleeking zijn insteek voor RTL nieuws samen.  Kandidaat-raadslid BVD Eline van der Vorm, die zaterdag een persoonlijke pagina aandacht scoorde in AD De Dordtenaar, vat dat het succes ook het beste kan worden samengevat door Piet Sleeking.

Hij was ook met RTL nieuws naar de Dubbeldamse watertoren gegaan, waar de Biesbosch groen is gebleven, omdat zijn partij zich in de verkiezingscampagne 2010 had verzet tegen nieuwe huizen bouwen. Sleeking beklom met de RTL journalist ook de watertoren om nog even van het groene landschap te genieten dat groen was gebleven door de verkiezingsuitslag van 2010.

Prof. A. P.M. Krouwel van de VU mocht in het landelijk licht iets zeggen over de opkomst van de locale partijen. Hij signaleerde dat niet elke partij de fractie bijeen wist te houden tijdens de zittingsperiode in de raad. Krouwel voorspelde wel een monsterzege voor de lokale partijen, zeker omdat de landelijke partijen niet aantrekkelijk genoeg zijn.

BVD zag enkele jaren geleden twee vrouwelijke raadsleden vertrekken, die nu in de verkiezingen gaan mee doen onder de naam WEK.  Volgens Sleeking is het vertrek van politici niet een exclusief probleem van lokale partijen.

Ondanks de verschillen van politieke afkomst kon het college van B&W in Dordrecht blijven steunen op dertien raadsleden van BVD, vijf VVD en drie CDA.

Journalist Hans Berrevoets werd gefilmd bij het bord Top Naeffpad nabij villa Augustus aan de Oranjelaan. Berrevoets vertelde dat er juist de laatste jaren meer mensen dan ooit zijn vernoemd met een Dordrecht-verleden. Schrijfster Top Naeff werd de eerste vrouwelijke ereburger van Dordrecht één maand voor haar dood in 1953.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.