Na 2014 stopt gemeente met integratiebeleid

29 januari 2014
Na 2014 stopt gemeente met integratiebeleid

DORDRECHT - In Dordrecht staat niet de afkomst van migranten centraal, maar de toekomst van het individu en hun participatie in de samenleving. Dit is het uitgangspunt in het beleidskader ‘Allemaal Dordtenaren – Participatie Dordtse Migranten 2011-2014’ dat inmiddels geëvalueerd is. Na 2014 stopt de gemeente Dordrecht helemaal met het integratiebeleid. Dan worden alleen de wettelijke taken uitgevoerd, zoals antidiscriminatiewetvoorziening en coaching bij huisvesting van vluchtelingen.

Vanaf 2011 komt het woord integratie niet meer in het gemeentelijk beleid van Dordrecht voor. Integratievraagstukken worden vanuit regulier beleid benaderd in plaats van een specifiek beleid.
 
Verbindingen
Deze aanpak heeft de afgelopen jaren geleid tot allerlei nieuwe verbindingen in Dordrecht. Er zijn samenwerkingsverbanden ontstaan tussen migrantenorganisaties en zorginstellingen, organisaties voor jeugdvoorzieningen en onderwijs. Zo is een zorgvoorziening gecreëerd voor dementerende Turkse ouderen, helpt een samenwerkingsverband migrantenvrouwen door te stromen naar een MBO-opleiding en jongeren worden gestimuleerd een opleiding te volgen in de metaal en maritieme sector, omdat de kans op werk in die sectoren het grootst is.
 
Er is dus een steviger rol weggelegd voor inwoners, organisaties en instellingen in de stad. De gemeente ondersteunt waar nodig. Daar horen geen structurele subsidies bij; die worden enkel op projectbasis verstrekt.
 
Voorloper
Met deze aanpak was Dordrecht destijds nationaal een voorloper. Nu kondigt Dordrecht aan als eerste gemeente in Nederland na 2014 ook te stoppen met beleid gericht op participatie door migranten.
Wethouder Wagemakers (Maatschappelijke ondersteuning): “De migranten in onze gemeente zijn in staat hun eigen bonen te doppen. Net als iedere andere Dordtenaar hebben zij in Dordrecht dezelfde rechten en plichten. Wij verwachten dat de migranten ook hun eigen problemen zelf oppakken samen met maatschappelijke instellingen. Als gemeente zijn we altijd bereid om daar een bemiddelende rol in te spelen, als dat van ons verwacht wordt. Maar dat doen we zonder specifiek beleid.”
 
Resultaten en aandachtspunten
Uit de evaluatie blijkt dat naast nieuwe verbindingen en intiatieven ook flink wat geld bespaard is door de beleidsverandering: ca. € 1,4 miljoen. Er zijn nog wel aandachtspunten voor de toekomst. De bekendheid en toegankelijkheid van instellingen en voorzieningen is daar één van. Ook de kwetsbare positie van vluchtelingen vraagt aandacht. Verder moet het bevorderen van diversiteit in HRM-beleid bij gemeente en instellingen op de agenda blijven.
 
Voorbeeld
Dordrecht was in de jaren ’80 één van de eerste gemeenten die met specifiek integratiebeleid begon. Dertig jaar later is Dordrecht de eerste gemeente in het land die stopt met integratiebeleid. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat meerdere gemeenten het voorbeeld van Dordrecht volgen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.