Kamerlid Carla Dik-Faber bij verkeersleidingspost Dordrecht

29 januari 2014
Kamerlid Carla Dik-Faber bij verkeersleidingspost Dordrecht

DORDRECHT - Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber, woordvoerder infrastructuur van de ChristenUnie, brengt vrijdag een bezoek aan de Drechtsteden om nader kennis te maken met de binnenvaartsector. “De Drechtsteden zijn het hart van de Nederlandse binnenvaart. Ik hoop naast het bezichtigen van de verkeersleidingspost in Dordrecht ook te spreken met diverse schippers die vrijdagmiddag langs Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht varen. Ik heb gehoord dat binnenvaartschippers erg gastvrij zijn en zie uit naar de gesprekken.”
 
Aanleiding voor het werkbezoek is de crisis die momenteel veel ondernemers in de binnenvaart treft. “De gevolgen van de economische crisis worden in de binnenvaart dubbel zo hard gevoeld. Er zijn de laatste jaren zoveel schepen gebouwd dat er sprake is van een enorme overcapaciteit. Ook als een schipper failliet gaat blijven deze schepen varen. Andere schippers met een gezond bedrijf krijgen hierdoor te maken met erg lage prijzen en kunnen het hoofd moeilijk meer boven water kunnen houden. De mogelijkheden van de overheid om in te grijpen zijn echter zeer beperkt omdat er al snel sprake is van staatssteun. De binnenvaartbranche is door de crisis wel veel meer gaan samenwerken binnen de koepel Binnenvaart Logistiek Nederland. Ik ben benieuwd naar de resultaten van deze krachtbundeling, het overleg met de banken over de problemen met de nieuwe schepen en op welke wijze de politiek de sector kan helpen sterk uit de crisis te komen”.
 
Naast de crisis is ook regelgeving een probleem voor veel binnenvaartschippers. “Je kunt je afvragen of een aantal nieuwe regels werkelijk bijdragen aan meer veiligheid of duurzaamheid, of dat ze vooral leiden tot hogere kosten. Ik ben benieuwd welke overbodige regelgeving de schippers zullen melden.” Het Kamerlid wil zich ook laten informeren over de verduurzaming van de binnenvaart. “De binnenvaart is nog steeds een hele schone vorm van transport en we mogen er trots op zijn dat Nederland hierin binnen Europa zo’n groot aandeel heeft. Omdat schepen lang meegaan maakt het vervoer over de weg wel een inhaalslag. De binnenvaart zal voor een betere luchtkwaliteit en minder CO2-uitstoot ook verder moeten verduurzamen. Er lopen met subsidies van het Rijk en de regio momenteel diverse onderzoeksprojecten om te komen tot innovatieve motortechnieken ook voor oude schepen. Ik ben benieuwd naar de resultaten. Ook ben ik benieuwd hoe we kunnen zorgen dat ook de verladers, de opdrachtgevers van het binnenvaarttransport, kunnen stimuleren om bij hun keuzes ook duurzaamheid nadrukkelijk een rol te laten spelen. Binnenvaartschippers willen graag verduurzamen, maar ze hebben dan wel de garantie nodig dat ze hun investeringen kunnen terugverdienen!”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.