ChristenUnie-SGP wil vaart maken met aanpak mensenhandel

29 januari 2014
ChristenUnie-SGP wil vaart maken met aanpak mensenhandel

DORDRECHT - De ChristenUnie-SGP fractie in Dordrecht wil dat de gemeente meer informatie geeft over hoeveel mensen slachtoffer zijn van mensenhandel en daardoor in de prostitutie belanden. De fractie stelt hierover vragen aan het college, zo meldt zij in een persbericht:

De fractie stelt: "In heel Nederland zijn er vrouwen en mannen die als gevolg van mensenhandel in de prostitutie belanden. “Dit is waarschijnlijk ook in Dordrecht het geval”, zegt ChristenUnie-SGP raadslid Sandra Catsburg. “Deze moderne slavernij van duizenden vrouwen en mannen in Nederland moet echt uitgebannen worden. Daarom willen we dat het college actie onderneemt.”

Cijfers
In 2011 is een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de omvang van de prostitutie branche in de politieregio Zuid-Holland-Zuid. Dat kan beschouwd worden als een nulmeting. De vraag is echter of de situatie nu verbeterd is. “We willen weten hoe groot het probleem van mensenhandel nu is”, zegt Sandra Catsburg. “We mogen onze ogen hiervoor niet sluiten. Daarom hebben we goede cijfers nodig, om op basis daarvan tot actie over te kunnen gaan.""

Regierol
De Nationaal Rapporteur Mensenhandel mevrouw Dettmeijer benadrukt keer op keer dat ook gemeenten een belangrijke rol hebben in de aanpak van mensenhandel. “Daarom willen we ook weten wat de gemeente tot nu toe met deze aanbevelingen heeft gedaan”, zegt Catsburg. “Zo is er bijvoorbeeld een belangrijke taak weggelegd voor onze burgemeester, om in de regio de regie te nemen in het bestrijden van mensenhandel.”

Volgens ChristenUnie-SGP is bestrijding mogelijk:
"Onlangs betoogden de hoogleraren Jon Schilder (staats- en bestuursrecht, Vrije Universiteit) en Jan Brouwer, directeur van het Centrum voor openbare-orderecht aan de Rijksuniversiteit Groningen in een blog op de site Gemeente.nu dat gemeenten nu actie moeten ondernemen. Ze hebben daar de middelen al voor in de Algemene Plaatselijke Verordening en artikel 151a van de Gemeentewet. Daarom hoeven ze niet te wachten op nieuwe wetgeving. Sandra Catsburg: “Die nieuwe wetgeving laat wel erg lang op zich wachten. Eerst zou al in 2012 de regeling goedgekeurd worden en inmiddels zijn we al bijna twee jaar verder. Het gaat hier om mensenlevens, dus wachten kan niet. Daarom willen we graag weten welke actie inmiddels ondernomen is.”
Daarnaast is onlangs een motie in de Tweede Kamer aangenomen voor subsidie voor uitstapprogramma’s voor prostituees. Catsburg: “Daarom willen we graag van het college weten hoe ze denken over dergelijke uitstapprogramma’s? Heeft het college inmiddels de in 2012 aangekondigde verkenning naar deze programma’s uitgevoerd?” "

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.